niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia czeska :-)


Kuchnia czeska to prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbicieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur. Prawdziwe czeskie dania najłatwiej można odnaleźć w mniejszych miejscowościach, w których utrzymał się jeszcze duch starych, dobrych, nieskomercjalizowanych czasów.

Rolada z indyka


składniki:

·        1 pierś indycza (ok. 1 kg)
·        5 łyżek masła
·        1 łyżka brandy

Nadzienie:

·        30 dag wieprzowiny bez kości
·        15 dag pieczarek
·        1 cebula
·        10 dag bułki (np. wrocławskiej) okrojonej ze skórki
·        1/2 szklanki mleka
·        2 jajka
·        1 łyżka masła
·        1 łyżka brandy
·        1 łyżka natki
·        gałka muszkatołowa
·        imbir
·        sól
·        pieprz
·         
sposób przygotowania:

Zrób nadzienie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wieprzowe przepuść przez maszynkę razem z bułką. Pieczarki oczyść, opłucz i pokrój. Cebulę obierz, zeszklij na rozgrzanym maśle, dodaj pieczarki, posól i duś 10 minut. Połącz z masą mięsną, dodaj brandy, żółtka i natkę. Przypraw do smaku, wymieszaj i połącz z pianą z białek
Przygotuj mięso: opłucz je i osusz, natnij tak, aby dało się rozłożyć na duży płat. Grubsze miejsca rozbij tłuczkiem. Płat posmaruj nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwiń i mocno obwiąż białą bawełnianą nicią. Posmaruj grubo częścią masła, ułóż w brytfannie, podłóż pozostałe masło. Piecz godzinę w temp. 190-200°C. W czasie pieczenia polewaj wypływającym sosem. Pod koniec skrop roladę brandy. Pokrój w plastry, gdy jest jeszcze gorąca. Podawaj z ziemniakami oraz duszoną brukselką lub brokułami

Gulasz piwny


składniki:

·        50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
·        1 łyżka czerwonej papryki
·        2 duże cebule
·        50 ml oleju słonecznikowego
·        1 łyżeczka kminku
·        1 butelka piwa
·        1 kromka razowego chleba
·        sól
·        czarny pieprz

sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę i oprósz sproszkowaną papryką, Obie cebule obierz, pokrój w grubą kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso stale mieszając, smaż około 10 minut. Posyp kminkiem, wlej połowę piwa. Rondel przykryj i gotuj 45 minut na małym ogniu.
Pokrusz drobno chleb razowy, dodaj do mięsa razem z resztą piwa. Gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z knedlami bułczanymi

Rogaliki z orzechami laskowymi


składniki:

·        44 dkg mąki tortowej
·        24 dkg masła lub margaryny
·        14 dkg orzechów laskowych mielonych
·        14 dkg cukru
·        1 paczka cukru waniliowego
·        1 jajko

sposób przygotowania:

Ze składników zagnieść ciasto, włożyć na ok 20-30 minut do lodówki, ręcznie wałkować malutkie rogaliki, ok 4 cm, piec ok 30 minut w temperaturze 160-170oC, obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Schab z sosem jabłkowym


·        1 kg schabu środkowego z kością
·        15 dag słoniny
·        2 cebule
·        1/2 szklanki soku jabłkowego
·        po 1 łyżeczce tymianku i cząbru
·        świeżo zmielony pieprz
·        sól
·        Sos:
·        6 kwaskowatych jabłek
·        2 łyżki masła
·        2-3 łyżki cukru

sposób przygotowania:

Schab natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Zawiń w plasterki słoniny, włóż do salaterki. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wykrój gniazda nasienne jabłek. W powstałe zagłębienia wsyp trochę cukru. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, podlej sokiem jabłkowym. Mięso ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieść naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiaj wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjmij schab z piekarnika, obłóż pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polej sosem z dna brytfanny. Zwiększ temp. do 180°C, dopiekaj jeszcze 40 minut. Pieczone jabłka zmiksuj ze skórką i wytworzoną galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńcz wodą lub sokiem jabłkowym, zagotuj i przypraw do smaku. Ze schabu usuń kości, mięso pokrój na plastry i obłóż upieczoną cebulą. Podawaj z sosem jabłkowym, ziemniakami i zieloną sałatą

Czeski karp na ostro


·        1 oczyszczony i sprawiony karp (waga po odkrojeniu głowy ok. 1.5 kg)
·        50 ml oleju
·        1 łyżka soli
·        pieprz
·        1 łyżeczka kminku
·        2 ząbki czosnku
·        10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka)
·        1 łyżka świeżo startego chrzanu
·        10 dag pieczarek (ze słoiczka)
·        8 łyżek mąki
·        1 pęczek szczypiorku
·        ostre papryczki do dekoracji

sposób przygotowania:

Absolutnym przebojem czeskiego Bożego Narodzenia jest karp - smażony, pieczony lub faszerowany, obowiązkowo podany z pikantną sałatką ziemniaczaną
Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy filet pokrój następnie na 4 kawałki. Porcje karpia posól i obtocz w mące. Usmaż z obu stron na oleju. Skrop odrobiną wody, przykryj i duś do miękkości na małym ogniu. Gotowego karpia zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Pozostały na patelni sos gotuj, aż prawie cały odparuje. Teraz oprósz go resztą mąki, wymieszaj i zasmaż na złoty kolor. Wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze pół minuty. Dodaj osączone i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki i starty chrzan. Gotuj razem 15 minut, przypraw solą i pieprzem. Karpia podawaj z sosem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj papryczkami.

Królik z jałowcem


·        comber i udka królika
·        1/4 szklanki octu (6-proc.)
·        po kilka jagód jałowca ziaren pieprzu i ziela angielskiego
·        1 ząbek czosnku
·        2 cebule
·        8 dag słoniny
·        1 łyżka masła
·        natka
·        sól

sposób przygotowania:

Do garnka wlej szklankę wody i ocet, dodaj jałowiec, pieprz i ziele angielskie, zagotuj. Comber i udka umyj, ułóż w garnku, obłóż posiekaną cebulą i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce. Co jakiś czas odwracaj mięso w marynacie. Następnie wyjmij mięso z zalewy, naszpikuj pokrojoną w słupki słoniną, natrzyj solą. Ułóż w brytfannie, posyp wiórkami masła i piecz do zrumienienia w temp. 180-200°C. Następnie podlej mięso zalewą, dodaj też wyjętą z zalewy cebulę. Piecz razem, aż mięso będzie całkiem miękkie. Pokrój na porcje, przełóż na ogrzany półmisek. Zabezpiecz przed wystygnięciem.
Do sosu wlej kilka łyżek gorącej wody, zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj i przelej do sosjerki.
Królika podawaj z sosem. Dobrym dodatkiem są buraczki i ziemniaki.

Szaszłyki ze schabu


·        50 dag schabu środkowego
·        1 kg małych ziemniaków
·        20 dag plastrów boczku
·        1 czerwona papryka
·        garść winogron

Marynata:

·        3 łyżki oliwy
·        1 łyżeczka mielonej papryki
·        2-3 listki laurowe
·        sól
·        pieprz

sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, gotuj, aż będą prawie miękkie. Mięso pokrój na kawałki. Paprykę także pokrój na kawałki. Listki laurowe pokrusz i rozetrzyj z mieloną papryką, pieprzem, solą i oliwą. Mieszaniną posmaruj ziemniaki i mięso, włóż na 30 minut do lodówki. Ziemniaki zawiń w boczek, ponabijaj na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami schabu, papryką i winogronami. Ułóż na rozgrzanym grillu lub ruszcie piekarnika, piecz po 5-7 minut z każdej strony.


Osobiście bardzo lubię czeską kuchnię….


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz