Kuchnia
belgijska jest
bardzo smaczna i sycąca, chociaż w naszym kraju niestety jest jeszcze mało
powszechna. Warto podkreślić, iż to właśnie dzięki Belgom znamy smak
ziemniaków, a także wiele przypraw. Mowa tu oczywiście o imbirze, cynamonie,
szafranie, gałce muszkatołowej, które nadają daniom niesamowitego smaku i
aromatu. Oprócz tego, w kuchni belgijskiej nie może również zabraknąć wędlin,
serów, musztardy, ziół importowanych z innych państw. Natomiast wśród rodzimych
składników należy tu obowiązkowo podać chociażby: dziczyznę, owoce morza i
grzyby. Z pewnością, przysmaki belgijskie muszą być wyśmienite i treściwe,
natomiast nie przywiązuje się dużej wagi do dekoracji potraw, gdyż uważa się ją
za mało istotną.
Zapraszam do czytania i próbowania
nowych przepisów z Belgii :-)
Mule
po belgijsku

składniki:
·
2
kg muli (omułków)
·
50
g masła
·
3
duże posiekane szalotki
·
2
gałązki selera naciowego
·
drobno
pokrojone
·
1
por
·
drobno
pokrojony
·
2
listki laurowe
·
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
·
1
gałązka świeżego tymianku
·
1
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
·
300
ml białego wytrawnego wina
·
200
ml śmietany kremówki
przygotowanie:
Omułki wypłukać pod zimną bieżącą wodą,
wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po
dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać szalotki, seler, por
i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę
pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem.
Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule
są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły, usunąć. Wlać
śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.
Kolejna
potrawa to:
Potrawka
z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku

składniki:
·
1
kg oczyszczonej pręgi wołowej
·
pokrojonej
w sporą kostkę
·
2
łyżki mąki pszennej
·
wymieszanej
z solą i pieprzem
·
75
g masła
·
2
łyżki oliwy
·
500
g cebuli
·
pokrojonej
na kawałki
·
listki
z jednej gałązki tymianku
·
3
listki laurowe
·
2
butelki po 0,33 l ciemnego piwa
·
250
ml bulionu wołowego
·
2
kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
·
1
łyżka octu jabłkowego
przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180
stopni. Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem. Wziąć duży rondel z pokrywką,
nadającą się do wstawienia do piekarnika. W rondlu rozgrzać oliwę i masło,
włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron (w razie potrzeby obsmażać mięso
partiami). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni zrumienić
cebulę, następnie włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać tymianek i liście
laurowe, wlać piwo i bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił
się w sosie. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Przykryć rondel i wstawić do
piekarnika. Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawać z
pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.
Spróbujmy:
Quiche
lorraine

składniki
i przygotowanie:
Ciasto
·
180
g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypywania
·
100
g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
·
50
g tartego parmezanu
·
2
łyżeczki listków tymianku
·
1
jajko (od kur z wolnego chowu)
·
1
łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)
Nadzienie
·
3
jajka (od kur z wolnego chowu)
·
150
g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
·
250
ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)
·
150
g sera gruyere
·
świeżo
mielony pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180
stopni. Przesiać mąkę do miski. Dodać masło, parmezan i tymianek. Rozetrzeć
wszystko z mąką na równe grudki. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć ciasto w folię plastikową i włożyć na pół godziny do lodówki. Na
posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki placek, wielkości dużej
formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem, środek przykryć kółkiem z pergaminu, a
na nim rozsypać fasolki (aby obciążyć papier). Wstawić do piekarnika i piec
przez 15 minut. Zdjąć papier z fasolkami i wstawić ciasto do piekarnika na
kolejne 5 minut. Odłożyć 50 g gruyere\'a, w misce wymieszać delikatnie
wszystkie składniki nadzienia. Mieszać delikatnie, aby nie wbić do masy zbyt
wiele powietrza. Przełożyć łyżką nadzienie do formy z ciastem, posypać
odłożonym gruyerem. Piec 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło
lub na zimno z zieloną sałatą.
Nie
może zbraknąć:
Ślepe
zięby w piwnym sosie

składniki:
·
4
cienkie
·
duże
plastry szynki
·
4
steki wołowe z rostbefu
·
rozbite
między warstwami folii na cienkie plastry
·
25
g masła
·
1
łyżka oleju roślinnego
·
12
szalotek
·
pokrojonych
w ćwiartki
·
sól
i świeżo mielony pieprz
·
do
smaku
·
150
ml dobrego belgijskiego piwa
·
50
g masła
·
wymieszanego
z 2 łyżeczkami mąki
·
do
zagęszczenia sosu
przygotowanie:
Wymieszać w misce składniki nadzienia.
Na każdym plastrze mięsa położyć plaster szynki, na szynce ułożyć po ¼
nadzienia. Zwinąć mięso i szynkę, podwijając końce, tak, by powstała paczuszka.
Gotową roladkę obwiązać sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem,
uważając, by nie zaczął dymić. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano.
Zdjąć roladki z patelni i włożyć szalotki. Smażyć przez około 5 minut, aż się
przyrumienią. Włożyć z powrotem roladki na patelnię, posypać solą i pieprzem,
wlać piwo. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić na małym
ogniu przez 8-10 minut. Następnie zdjąć roladki i przełożyć na wygrzany talerz.
Widelcem rozetrzeć masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać, cały czas
mieszając, do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać piwa. Roladki
podawać polane sosem.
A
także coś słodkiego:
Ciastka
Tawa-Tawas
Składniki:
·
1
szklanka + odrobina mąki
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
1
łyżeczka soli
·
1
łyżeczka miękkiego masła
·
1
jajko
·
1/4
szklanki wody
·
olej
do głębokiego smażenia
·
miód
do smarowania ciastek
·
cukier
puder do posypania (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
Przygotowanie:
Do miski
przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy. Następnie
do miski z mąką wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy masło. Z całości
wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub wody) i
odstawiamy je na 10 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na
placek grubości 0.5 cm i tniemy na romby za pomocą noża lub nożyka do pizzy
(dzięki temu ciasteczka uzyskają falowane brzegi). Pocięte ciastka wrzucamy na
gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z oleju na
papierowym ręczniku, smarujemy miodem i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.
A
także:
Tort
galicyjski

składniki:
·
Biszkopt
orzechowy: (rant średnica 20 cm)
·
250
g orzechów włoskich
·
150
g cukru pudru
·
starta
skórka z zielonej cytryny
·
5
jajek
·
Dodatki:
·
konfitura
z czarnej porzeczki
·
polewa
czekoladowa
Krem
maślano-kawowy:
·
4
żółtka
·
200
g + 50 g cukru
·
250
g masła
·
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·
50
ml spirytusu
·
100
g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)
przygotowanie:
Biszkopt orzechowy Orzechy włoskie
zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka
godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać
jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni
około 40 min. Krem maślano-kawowy: Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody
i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane
żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do
masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone
wcześniej orzechy włoskie. Złożyć tort: Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić
na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami
konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim
biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do
zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.
Belgijskie
naleśniki z konfiturą

Składniki:
·
mąka
25 dag
·
mleko
2 szklanki
·
masło
5 dag
·
jajka
2 szt
·
cukier
waniliowy 1/2 torebki
·
migdały
1-2 łyżki
·
konfitura
z moreli 1/2 słoika
·
koniak
1 kieliszek
·
skórka
słoniny 1 szt
Sposób
przygotowania:
Przesiej mąkę, utrzyj ją z jajkami,
mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem,
wlej koniak lub inny aromatyczny alkohol, odstaw na godzinę do napęcznienia.
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją skórką słoniny, kolejno smaż cieniutkie
naleśniki. Zwijaj w rulony, podawaj z konfiturą morelową i płatkami
migdałowymi.
Gofry
z Liege
Składniki:
·
śmietana
tortowa 12 dag
·
masło
25 dag
·
mąka
25 dag
·
jajka
6 szt
·
sól
1/2 łyżeczki
·
cukier
waniliowy 1 torebka
·
cukier
puder 10 dag
Sposób
przygotowania:
Utrzeć masło mikserem na puszysty krem,
jajka ubić w kąpieli wodnej, dodawaj do masła na przemian z przesianą mąką.
Połącz ze śmietaną tortową, posól, dokładnie wymieszaj. Z ciasta piecz gofry w
rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Jeszcze gorące posypuj cukrem pudrem
wymieszanym z cukrem waniliowym.
Oczywiście
smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz