niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia belgijska :-)


Kuchnia belgijska jest bardzo smaczna i sycąca, chociaż w naszym kraju niestety jest jeszcze mało powszechna. Warto podkreślić, iż to właśnie dzięki Belgom znamy smak ziemniaków, a także wiele przypraw. Mowa tu oczywiście o imbirze, cynamonie, szafranie, gałce muszkatołowej, które nadają daniom niesamowitego smaku i aromatu. Oprócz tego, w kuchni belgijskiej nie może również zabraknąć wędlin, serów, musztardy, ziół importowanych z innych państw. Natomiast wśród rodzimych składników należy tu obowiązkowo podać chociażby: dziczyznę, owoce morza i grzyby. Z pewnością, przysmaki belgijskie muszą być wyśmienite i treściwe, natomiast nie przywiązuje się dużej wagi do dekoracji potraw, gdyż uważa się ją za mało istotną.

Zapraszam do czytania i próbowania nowych przepisów z Belgii :-)



Mule po belgijsku

 

składniki:

·        2 kg muli (omułków)
·        50 g masła
·        3 duże posiekane szalotki
·        2 gałązki selera naciowego
·        drobno pokrojone
·        1 por
·        drobno pokrojony
·        2 listki laurowe
·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki
·        1 gałązka świeżego tymianku
·        1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
·        300 ml białego wytrawnego wina
·        200 ml śmietany kremówki

przygotowanie:

Omułki wypłukać pod zimną bieżącą wodą, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać szalotki, seler, por i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły, usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.

Kolejna potrawa to:

Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku

 

składniki:

·        1 kg oczyszczonej pręgi wołowej
·        pokrojonej w sporą kostkę
·        2 łyżki mąki pszennej
·        wymieszanej z solą i pieprzem
·        75 g masła
·        2 łyżki oliwy
·        500 g cebuli
·        pokrojonej na kawałki
·        listki z jednej gałązki tymianku
·        3 listki laurowe
·        2 butelki po 0,33 l ciemnego piwa
·        250 ml bulionu wołowego
·        2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
·        1 łyżka octu jabłkowego

przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem. Wziąć duży rondel z pokrywką, nadającą się do wstawienia do piekarnika. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron (w razie potrzeby obsmażać mięso partiami). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni zrumienić cebulę, następnie włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać tymianek i liście laurowe, wlać piwo i bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w sosie. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Przykryć rondel i wstawić do piekarnika. Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.

Spróbujmy:

Quiche lorraine

 

składniki i przygotowanie:


Ciasto

·        180 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypywania
·        100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
·        50 g tartego parmezanu
·        2 łyżeczki listków tymianku
·        1 jajko (od kur z wolnego chowu)
·        1 łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)

Nadzienie

·        3 jajka (od kur z wolnego chowu)
·        150 g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
·        250 ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)
·        150 g sera gruyere
·        świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przesiać mąkę do miski. Dodać masło, parmezan i tymianek. Rozetrzeć wszystko z mąką na równe grudki. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię plastikową i włożyć na pół godziny do lodówki. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki placek, wielkości dużej formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem, środek przykryć kółkiem z pergaminu, a na nim rozsypać fasolki (aby obciążyć papier). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z fasolkami i wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 5 minut. Odłożyć 50 g gruyere\'a, w misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki nadzienia. Mieszać delikatnie, aby nie wbić do masy zbyt wiele powietrza. Przełożyć łyżką nadzienie do formy z ciastem, posypać odłożonym gruyerem. Piec 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.


Nie może zbraknąć:

Ślepe zięby w piwnym sosie

 

składniki:

·        4 cienkie
·        duże plastry szynki
·        4 steki wołowe z rostbefu
·        rozbite między warstwami folii na cienkie plastry
·        25 g masła
·        1 łyżka oleju roślinnego
·        12 szalotek
·        pokrojonych w ćwiartki
·        sól i świeżo mielony pieprz
·        do smaku
·        150 ml dobrego belgijskiego piwa
·        50 g masła
·        wymieszanego z 2 łyżeczkami mąki
·        do zagęszczenia sosu

przygotowanie:

Wymieszać w misce składniki nadzienia. Na każdym plastrze mięsa położyć plaster szynki, na szynce ułożyć po ¼ nadzienia. Zwinąć mięso i szynkę, podwijając końce, tak, by powstała paczuszka. Gotową roladkę obwiązać sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, uważając, by nie zaczął dymić. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano. Zdjąć roladki z patelni i włożyć szalotki. Smażyć przez około 5 minut, aż się przyrumienią. Włożyć z powrotem roladki na patelnię, posypać solą i pieprzem, wlać piwo. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 8-10 minut. Następnie zdjąć roladki i przełożyć na wygrzany talerz. Widelcem rozetrzeć masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać, cały czas mieszając, do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać piwa. Roladki podawać polane sosem.

A także coś słodkiego:

Ciastka Tawa-Tawas

 

Składniki:

·        1 szklanka + odrobina mąki
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 łyżeczka soli
·        1 łyżeczka miękkiego masła
·        1 jajko
·        1/4 szklanki wody
·        olej do głębokiego smażenia
·        miód do smarowania ciastek
·        cukier puder do posypania (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy. Następnie do miski z mąką wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy masło. Z całości wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub wody) i odstawiamy je na 10 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 0.5 cm i tniemy na romby za pomocą noża lub nożyka do pizzy (dzięki temu ciasteczka uzyskają falowane brzegi). Pocięte ciastka wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy miodem i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.

A także:

Tort galicyjski

 

składniki:

·        Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
·        250 g orzechów włoskich
·        150 g cukru pudru
·        starta skórka z zielonej cytryny
·        5 jajek
·        Dodatki:
·        konfitura z czarnej porzeczki
·        polewa czekoladowa


Krem maślano-kawowy:

·        4 żółtka
·        200 g + 50 g cukru
·        250 g masła
·        2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·        50 ml spirytusu
·        100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

przygotowanie:

Biszkopt orzechowy Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min. Krem maślano-kawowy: Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie. Złożyć tort: Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.


Belgijskie naleśniki z konfiturą

 

Składniki:

·        mąka 25 dag
·        mleko 2 szklanki
·        masło 5 dag
·        jajka 2 szt
·        cukier waniliowy 1/2 torebki
·        migdały 1-2 łyżki
·        konfitura z moreli 1/2 słoika
·        koniak 1 kieliszek
·        skórka słoniny 1 szt


Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę, utrzyj ją z jajkami, mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem, wlej koniak lub inny aromatyczny alkohol, odstaw na godzinę do napęcznienia. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją skórką słoniny, kolejno smaż cieniutkie naleśniki. Zwijaj w rulony, podawaj z konfiturą morelową i płatkami migdałowymi.

Gofry z Liege

 

Składniki:

·        śmietana tortowa 12 dag
·        masło 25 dag
·        mąka 25 dag
·        jajka 6 szt
·        sól 1/2 łyżeczki
·        cukier waniliowy 1 torebka
·        cukier puder 10 dag


Sposób przygotowania:

Utrzeć masło mikserem na puszysty krem, jajka ubić w kąpieli wodnej, dodawaj do masła na przemian z przesianą mąką. Połącz ze śmietaną tortową, posól, dokładnie wymieszaj. Z ciasta piecz gofry w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Jeszcze gorące posypuj cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Oczywiście smacznego:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz