niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia brytyjska :-)


Wielka Brytania wniosła do kuchni światowej przede wszystkim śniadania na gorąco, popołudniowe herbaty i tradycyjne puddingi. Jako pierwsza wprowadziła „fast food” i dania na wynos w postaci słynnej ryby z frytkami, kanapek oraz Cornish pasty (mięso i warzywa w cieście). Współczesna kuchnia brytyjska jest różnorodna i nowatorska, niemniej warto również spróbować tradycyjnych dań, które przyrządzane są z pierwszorzędnych składników, takich jak wołowina, mięso jagnięce i dziczyzna. W Wielkiej Brytanii, kraju wyspiarskim, tradycyjnie spożywa się wiele dań rybnych, chociaż owoce morza, niegdyś tanie, ostatnio znacznie podrożały.

Pełne angielskie śniadanie składa się z jajek na bekonie, pieczarek i pomidorów z grilla, baranich kiełbasek, kaszanki oraz grzanek.

Kurczak tikka masala


Składniki, 4 porcje:

         400 g filetu z kurczaka
         sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata:

         150 g jogurtu naturalnego
         1 łyżka oliwy
         po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
         1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

Sos:

         500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty) z kartonika lub butelki np. Cirio Passata Rustica (lub 1 kg świeżych pomidorów, obranych, bez nasion i soku, miąższ pokrojony w kostkę)
         2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
         2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego
         po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
         1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
         1 łyżeczka cukru
         1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
         sól i świeżo zmielony pieprz
         5 - 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone

Do podania:

         300 - 500 g jogurtu naturalnego
         200 g ryżu, ugotowanego np. Basmati
         świeża kolendra
         chlebki pita lub naan, bagietki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej - kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę lub mascarpone (ilość do smaku). Podawać z ryżem, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą.

Żeberka jagnięce


Składniki, 2 porcje:

         8 żeberek jagnięcych (pojedynczych, z jedną kostką, każde po około 70 g)

         Marynata:
         sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
         gałązka świeżego rozmarynu drobno posiekanego lub 2 łyżeczki suszonego
         2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
         2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego

Sos:

         1 łyżka syropu klonowego lub 2 łyżeczki miodu
         2 łyżki octu balsamicznego
         1/2 łyżeczki musztardy



Dodatki:

         szpinak lub rukola lub sałata
         winegret z konfitury z czerwonej cebuli lub przygotowany podobnie winegret z konfitury z gruszki lub winegret z syropem z granatów
         inne możliwe dodatki: puree z batatów, puree z marchewki, ratatouille

Przygotowanie:

Żeberka mrożone należy wcześniej rozmrozić. Zarówno mrożone jak i niemrożone żeberka przed smażeniem należy ocieplić do temperatury pokojowej. Żeberka pokroić na części z jedną kostką. Sprawdzić czy mają wagę podobną jak w przepisie, jeśli są dużo większe można doliczyć 30 - 45 sekund dłuższego pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (rozgrzać też blaszkę jeśli nie mamy patelni, na której można smażyć na ogniu i piec w piekarniku). Żeberka oprószyć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, natrzeć rozmarynem i czosnkiem. Rozgrzać dobrą np. grubą żeliwną patelnię (używam takiej, którą można wkładać do piekarnika), ustawić średni ogień, dodać tłuszcz i roztopić.
Układać kolejno żeberka na patelni od strony skórki na kostce. Smażyć na średnim lub średnio-dużym ogniu przez około 1 minutę lub nieco dłużej jeśli warstwa tłuszczu jest grubsza. Gdy się zrumieni, postawić żeberka na pionowo kostką do góry i obsmażyć dolną część żeberka.
Następnie przewrócić żeberka na bok i smażyć przez około minutę aż lekko się zrumieni, następnie powtórzyć z drugiej strony przez około pół minuty. Wstawić żeberka wraz z patelnią do piekarnika (lub przełożyć je na nagrzaną blaszkę) i piec przez 2 minuty.
Wyjąć żeberka z piekarnika, wyłożyć na talerz i przykryć luźno folią aluminiową. W międzyczasie postawić patelnię po żeberkach (nie należy jej wcześniej myć) na niedużym ogniu, dodać syrop klonowy lub miód, ocet balsamiczny i musztardę. Dodać sok jaki wyciekł z żeberek. Zagotować, po chwili sos powinien nieco zgęstnieć.
Żeberka podawać z niewielką ilością sosu balsamicznego, ze szpinakiem i winegretem z konfitury. Jeśli mięso żeberek nie jest miękkie i soczyste tylko twarde i trudne do pogryzienia, oznacza to, że je za długo smażyliśmy i piekliśmy. Takie mięso można uratować wkładając z powrotem do piekarnika i piekąc przez około godzinę, najlepiej w zamkniętym naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pół szklanki wina. Od czasu do czasu zamieszać i dodać więcej wina w razie potrzeby. Po tym czasie żeberka powinny znów zmięknąć.

Muffiny angielskie - drożdżowe "placki" na śniadanie


Składniki:

         1 i 1/2 szklanki wody lub mleka (lekko ciepłego)
         2 łyżeczki miodu
         1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
         2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ewentualnie zwykłej białej)
         3/4 łyżeczki soli morskiej
         2 łyżeczki suszonych drożdży instant

oraz:

         1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej wody
         mąka kukurydziana do podsypania
         kilka metalowych obręczy (około 7 cm średnicy i 2 cm wysokości), patelnia lub płyta do smażenia, olej


Przygotowanie:

Wymieszać mleko z miodem, dodać olej. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, wymieszać. Do mąki wlać mleko z miodem i mieszać składniki łyżką aż połączą się ze sobą (około 1 minuta). Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.

W dniu pieczenia... wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać sodę z ciepłą wodą i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na około 10 minut (ciasto ponownie zacznie rosnąć). Rozgrzać patelnię lub płytę grilla. Posmarować patelnię i środek obręczy olejem, następnie wysypać obręcze od wewnątrz mąką kukurydzianą. Patelnię wyłożyć jak największą liczbą obręczy, w środku obręczy oprószyć patelnię mąką kukurydzianą.
Zmniejszyć ogień do minimum. Miarkę o pojemności 1/3 szklanki wysmarować olejem i nabrać ciasta. Napełnić nim pierwszą obręcz, podobnie postąpić z resztą obręczy (ciasto można też nakładać łyżką). Posmarowanie miarki lub łyżki olejem zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Obręcze mają być wypełnione mniej więcej do około 2/3 objętości, gdyż ciasto będzie jeszcze rosło podczas smażenia.
Wierzch oprószyć mąką kukurydzianą. Smażyć przez minimum 12 minut na małym ogniu, aż ciasto urośnie, spód będzie zrumieniony i chrupiący. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 12 minut. Jeśli smażenie zajmie mniej niż 12 minut z każdej strony, oznacza to, że patelnia jest za bardzo rozgrzana.
Zdjąć muffiny z patelni, po dwóch minutach wyjąć z obręczy, studzić na kratce, najlepiej przewrócone na bok. Przez użyciem najlepiej opiec je w tosterze lub zgrillować. Podawać posmarowane masłem i dżemem na podwieczorek lub śniadanie. Na słono - z dodatkiem blanszowanego szpinaku, jajka ugotowanego w koszulce i sosu holenderskiego (jajka po florentyńsku), lub z szynką i sosem holenderskim oraz jajkiem w koszulce (jajka po benedyktyńsku).

Burger z frytkami


Składniki dla 2 osób:

         2 burgery, przepis poniżej
         2 bułki hamburgerowe z sezamem
         2 liście sałaty
         1 pomidor, pokrojony w plasterki
         2 porcje frytek, przepis w dziale ZIEMNIAKI
         ketchup i majonez

Składniki na 2 burgery:

         250 g zmielonej wołowiny (polecam antrykot wołowy)
         2 młode cebulki ze szczypiorkiem lub 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane
         dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
         sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
         1 małe jajko, roztrzepane
         oliwa z oliwek


Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić.
Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.
Każdy kotlet wysmarować oliwą (tylko jeśli mięso było bardzo mało tłuste) i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez 6-8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez 5 minut z każdej strony).

Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.

Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.

Podawać z majonezem i ketchupem oraz frytkami. Przepis na domowe frytki znajduje się w dziele ZIEMNIAKI.

Steki z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym


Składniki, 2 porcje:

         2 kawałki polędwicy wołowej, około 2,5 - 3 cm grubości
         2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju roślinnego
         sól morska i 2 łyżeczki czarnego pieprzu - roztartego w moździerzu lub młotkowanego
         4 łyżki brandy
         4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
         1/2 łyżeczki musztardy dijon

         dodatki, np. brokuły gotowane na parze z papryką (przepis poniżej), zielone szparagi, zielona fasolka z winegretem, zielona fasolka z ziemniakami i pesto, sałata z winegretem i groszkiem, frytki z piekarnika, smażone ziemniaczki po francusku lub ziemniaki na inny sposób


Przygotowanie:

Steki ogrzać do temperatury pokojowej. Osuszyć papierowym ręcznikiem, obtoczyć w pieprzu (nie solić). Rozgrzać grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlać oliwę i gdy będzie gorąca włożyć steki. Smażyć na średnio dużym ogniu przez 4 - 5 minut, aż będą zrumienione i wysmażone mniej więcej do 1/3 wysokości. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 - 5 minuty. Zdjąć z patelni, położyć na podgrzanym talerzu (talerz można podgrzać na parze kładąc go na garnku po gotujących się brokułach), mięso oprószyć odrobiną soli i przykryć folią aluminiową.
Na patelnię po stekach wlać brandy i łopatką zeskrobać to co pozostało na dnie, podgrzewać przez około pół minuty, aż płyn zredukuje się o połowę. Wlać sok ze steków (odstawione i przykryte steki puszczą odrobinę soku) oraz śmietankę. Gdy sos zgęstnieje odstawić patelnię z ognia, dodać musztardę dijon i przelać do miseczki. W razie konieczności doprawić odrobiną soli.

Brokuły z papryką:

Różyczki z połowy brokuła ugotować na parze, oprószyć solą i pieprzem. Na większą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać 1/4 czerwonej papryki posiekanej w drobną kosteczkę, odrobinę posiekanej papryczki chilli, 2 łyżki posiekanej cebuli. Zeszklić na małymi ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Zdjąć z ognia, dodać brokuła i 2 łyżki posiekanego szczypiorku, delikatnie wymieszać i polać 3 łyżkami oliwy extra vergin.

Filet Mignon


Składniki, 2 porcje:

         polędwica wołowa ok. 250g
         czarny pieprz grubo zmielony (najlepiej młotkowany)

Do podania np.: sól, masło, masło ziołowe (świetnie pasuje estragon), sos śliwkowy BBQ, sos bearnaise, brokuły z chilli


Przygotowanie:

Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy około 7 cm i wysokości ok 5 - 6 cm. Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Filety obtoczyć z góry i z dołu w miejscach przekrojenia w grubej warstwie pieprzu (pieprz dodatkowo ugnieść palcami).
Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na średnio - wysokim ogniu (bez tłuszczu) obsmażyć steki TYLKO z góry i z dołu (od strony pieprzu) po 3 minuty z każdej strony.
Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika (przydaje się patelnia, którą można również wkładać do piekarnika - jeśli nie mamy takiej patelni steki należy szybko przełożyć do małej formy). Piec przez 7 minut (bez obracania).
Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut (nie mniej) aby mięso odpoczęło. Podawać z solą, masłem oraz innymi ulubionymi dodatkami.

Babeczki Mince pies


Składniki:

·        175 g mąki
·        100 g masła
·        30 g cukru pudru
·        400 g nadzienie mincemeat
·        śmietanka do dekoracji, cukier puder

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Zimne masło kroję drobno razem z mąką, dodaję cukier puder i 1 - 3 łyżki zimnej wody, formuję kulę z ciasta.

Rozwałkowuję połowę ciasta, wycinam 12 okręgów po 7.5 cm, wykładam nimi foremki, wkładam po 1 łyżce nadzienia.

Rozwałkowuję resztę ciasta i wycinam gwiazdy, układam na nadzienie. Piekę przez 20-25 minut lub do złotego koloru.

Łosoś z grilla na szpinaku


Łosoś:

         1 duże dzwonko świeżego łososia, około 300 g
         2 łyżki oliwy z oliwek
         sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Mash z ziemniaków:

         400 g ziemniaków
         50 g masła
         100 ml śmietanki kremówki
         sól, biały pieprz

Szpinak:

         3 garście świeżego szpinaku o małych liściach
         3 łyżki oliwy z oliwek
         sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
          
Do serwowania: 2 ćwiartki cytryny, sól, pieprz, śmietanka


Wykonanie:

Łosoś:

 Umyć, osuszyć i wyjąć ości. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Uważać, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

Mash z ziemniaków:

 Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i od razu dokładnie utłuc na jednolitą i gładką masę (za pomocą praski do ziemniaków), stopniowo dodawać masło i śmietankę. Doprawić solą i białym pieprzem.
Szpinak: Umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać oliwę i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać.
Talerze podgrzać (np. w gorącej wodzie i trzymać pod ściereczką), ułożyć porcję ziemniaków, starając się nadać im ładny kształt, na wierzch położyć szpinak i po połowie dzwonka łososia. Talerz skropić śmietanką, tworząc kleksy lub strumień dookoła potrawy. Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z cząstką cytryny.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz