Cevapcici
z pieczonymi frytkami

·
mięso
mielone wieprzowe - 1 kilogram
· duża
czerwona cebula - pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w
półkrążki -1 sztuka
·
jajka
ugotowane na twardo - 2 sztuki
·
posiekany
ząbek czosnku - 2 sztuki
·
czubryca
zielona - 2 łyżeczki
·
oliwa
czosnkowa - 2 łyżki
·
ziemniaki - 10 sztuk
·
sól - 3 łyżeczki
·
czerwona
cebula pokrojona w półkrążki -1 sztuka
·
zioła
prowansalskie - 5 łyżeczek
·
mała
czerwona papryka - 1 sztuka
·
Sos
sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr- 2 opakowania
MIĘSO.
Mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki
czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (traktować jako przyprawę) +
2 łyżeczki soli zmielić ze sobą na gładką masę. Dodać 2 łyżki oliwy, dobrze
wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (mi wyszło ich koło 10 sztuk),
można nadziać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową,
bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy
będą ładnie zrumienione z każdej strony.
FRYTKI.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki jak
na frytki, obmyć i dobrze osuszyć. Włożyć do dużej misy i oprószyć solą i
ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarować
delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i wstawić
blachę do nagrzanego piekarnika. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy z dołu i z
góry, a potem włączamy termoobieg na jakieś 15 minut, albo do momentu kiedy
skórka na frytka ładnie się zrumieni, a wkładając we frytki wykałaczkę,
ziemniak będzie miękki.
Podawać z półkrążkami cebuli czerwonej i
papryką oraz ajvarem. Ja zastosowałam domowej roboty keczup bułgarski - idealny
- zamiast ajvaru.
Kuchnia bułgarska jest kuchnią
bałkańską, w której wiele potraw jest wspólnych dla wszystkich narodów
zamieszkujących Półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy,
najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego. W kuchni bułgarskiej
wykorzystuje się dużo warzyw, służących przede wszystkim do sporządzania
smacznych sałatek i surówek. Najpopularniejszą z nich jest bez
wątpienia szopska sałata, którą można zamówić w większości
restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej raczej nieczęsto
występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do
przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów.
Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (a więc nie uświadczy się tu
potraw typu knedle czy, nie daj Boże, pierogi z jabłkami lub truskawkami),
za to desery bywają nader pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego
gęstym słodkim syropem). Bułgarzy zjadają bardzo dużo chleba, podawanego
praktycznie do wszystkich dań. Mają także swój sposób jedzenia chleba: nie
trzymają całej kromki w dłoni, lecz kładą ją obok talerza na serwetce
i ułamują po kawałku. W restauracji kelnerzy zwykle pytają, ile
życzymy sobie kromek chleba (albo bułek) do obiadu (za co płaci się
oddzielnie).
Śledzie
w sosie tzatziki

Śledzie wymocz przez godzinę. Następnie
pokrój w dzwonka.
Obierz ogórka, pokrój w kostkę. Cebulę
posiekaj w drobną kostkę, czosnek także. Zielona dymkę także. Cześć zostaw do
dekoracji. Warzywa wymieszaj w misce ze śledziami.
Wymieszaj sos sałatkowy czosnkowy w
jogurcie. dodaj do smaku sok z cytryny. Śledzie z warzywami zalej sosem, dobrze
wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Posyp dymką.
Składniki:
·
śledzie
matiasy - 8 sztuk
·
cebula - 1 sztuka
·
ogórek - 1 sztuka
·
jogurt
naturalny - 320 mililitrów
·
ząbek
czosnku - 1 sztuka
·
sok
z 1/2 cytryny - 1 sztuka
·
zielona
dymka - 1 sztuka
·
pieprz - 1 szczypta
·
Sos
sałatkowy czosnkowy Knorr - 1sztuka
"
Naleśnikowy piętrowiec "
Kapustę poszatkować. Chwilkę obgotować.
Odcedzić.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną
w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić razem ok. 10 minut.
Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5
minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia. Doprawić solą , pieprzem
( ja dodałam jeszcze kostkę rosołową ). Odstawić do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i
przyprawami. Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3
łyżkami gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem ( + ew. oregano ).
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na
spodzie ułożyć naleśnik. Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo ) sosem. Ułożyć
warstwę mięsa mielonego. Przykryć warstwą warzyw. Posypać startym serem żółtym.
Czynność powtórzyć ( - naleśnik - sos - mięso - warzywa - ser ) I tak do
wyczerpania składników.
Wierzch polać sosem. Posypać serem.
Zapiekać w 180C przez ok. 30 minut.
Podawać gorące!
Składniki:
·
naleśniki - 3 sztuki
·
ćwierć
główki kapusty - 1 sztuka
·
papryka
żółta - 4 sztuki
·
mięso
mielone - 30 dekagramów
·
ser
żółty - 15 dekagramów
·
cebula - 1 sztuka
·
jajko - 1 sztuka
·
koncentrat
pomidorowy - 1 opakowanie
·
kwaśna
śmietana 18% - 3 łyżki
·
sól - 1 szczypta
Udziki
bałkańskie

Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce
zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włóż je do
foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do
zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz
udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co
jakiś czas wytworzonym sosem.
Podaj z pieczonymi ziemniakami. które
możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże
trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.
Składniki:
·
olej
roślinny - 4 łyżeczki
·
czerwona
czubrica - 1 łyżeczka
·
Sos
sałatkowy grecki Knorr - 1 łyżeczka
·
Kostka
do mięs z papryką Knorr - 1sztuka
Chorwacki
plaster kukurydziany

Zmiksowałam jaj z cukrem na puch dodałam
mąkę kukurydziana na przemian z mlekiem cały czas miksując
Blaszkę prostokątna dużą włożyłam do
pieca z odrobina oleju moim zadaniem 5 łyżek do za dużo wystarczy 3 łyżki.
Ciasto wylałam na gorąca blachę
wstawiłam do pieca piekłam 50 minut w 180 stopniach 5 minut przed końcem posmarowałam
śmietaną wierzch i znowu do pieca na 5 minut potem wyjęłam i posmarowałam
powidłami ze śliwek pycha ciasto wyszło żółciutkie
Składniki:
·
mleko - 1 litr
·
jaja - 4 sztuki
·
cukier - 120 gramów
·
skórka
z 1 cytryny - 1 sztuka
·
mąka
kukurydziana - 500 gramów
·
śmietana
18 % - 200 gramów
·
powidła
śliwkowe - 200 gramów
·
olej - 3 łyżki
Pałki
kurczaka w kapuście

Kapustę szatkuje raczej grubo niż
drobno. Rosół z kury zalewam wodą na bulion. Pałki obsypuje przyprawą do
kurczaka.
Rozgrzewam olej wrzucam na gorący
tłuszcz pałki, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i przeciśnięty czosnek,
przyprawiam papryką słodką i ostrą, chwilę to mieszam, smażę razem, następnie
podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz czarny, sól, pieprz mielony,
posiekaną kapustę i duszę ok 1/2 godziny.
W międzyczasie robię pomidorowy sos. Na
patelni na łyżeczce oleju karmelizuje przecier, podlewam stopniowo sosem z
garnka z kapusty i pałek. Przelewam gotowy sos do garnka z kapustą. Mieszam,
przykrywam i dalej dusze aż kapusta będzie miękka, kolejne 1/2 godziny. W
trakcie duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec wsypać
posiekany koperek.
Składniki:
·
pałki
z kurczaka - 12 sztuk
·
kapusta
biała - 1 sztuka
·
czosnek
- ząbki - 2 sztuki
·
cebula - 1 sztuka
·
liść
laurowy - 1 sztuka
·
pieprz
czarny ziarna - 3 sztuki
·
papryka
czerwona mielona - 1 łyżka
·
papryka
ostra w proszku - 1 łyżeczka
·
olej - 2 łyżki
·
koncentrat
pomidorowy mały - 1 sztuka
·
koperek
- 1 mały pęczek - 1 sztuka
·
sól
- do smaku - 1 szczypta
·
pieprz
- do smaku - 1 szczypta
·
Przyprawa
do kurczaka Knorr - 1łyżeczka
·
Rosół
z kury Knorr - 1 sztuka
Duszone
ziemniaki z kukurydzą w sosie leczo

Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę,
dodaj ziemniaki i marchewkę. Przesmaż.
Fix Leczo Knorr wymieszaj 250 ml wody i
dodaj do do warzyw.
Dodaj kukurydzę. Duś do miękkości na
małym ogniu pod przykryciem.
Składniki:
·
ziemniaki - 10 sztuk
·
Fix
Leczo Knorr - 1 opakowanie
·
kukurydza
puszka - 1 opakowanie
·
marchewka - 2 sztuki
·
cebula - 1 sztuka
·
oliwa
do smażenia
Życzę
wszystkim smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz