niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia bałkańska :-)


Cevapcici z pieczonymi frytkami

 


·        mięso mielone wieprzowe - 1 kilogram
·     duża czerwona cebula - pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w półkrążki -1 sztuka
·        jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
·        posiekany ząbek czosnku - 2 sztuki
·        czubryca zielona - 2 łyżeczki
·        oliwa czosnkowa - 2 łyżki
·        ziemniaki - 10 sztuk
·        sól - 3 łyżeczki
·        czerwona cebula pokrojona w półkrążki -1 sztuka
·        zioła prowansalskie - 5 łyżeczek
·        mała czerwona papryka - 1 sztuka
·        Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr- 2 opakowania

MIĘSO.
 Mięso, pół czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (traktować jako przyprawę) + 2 łyżeczki soli zmielić ze sobą na gładką masę. Dodać 2 łyżki oliwy, dobrze wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (mi wyszło ich koło 10 sztuk), można nadziać na patyczki do szaszłyków. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.
FRYTKI.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki jak na frytki, obmyć i dobrze osuszyć. Włożyć do dużej misy i oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarować delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy z dołu i z góry, a potem włączamy termoobieg na jakieś 15 minut, albo do momentu kiedy skórka na frytka ładnie się zrumieni, a wkładając we frytki wykałaczkę, ziemniak będzie miękki.
Podawać z półkrążkami cebuli czerwonej i papryką oraz ajvarem. Ja zastosowałam domowej roboty keczup bułgarski - idealny - zamiast ajvaru.

Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele potraw jest wspólnych dla wszystkich narodów zamieszkujących Półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego. W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się dużo warzyw, służących przede wszystkim do sporządzania smacznych sałatek i surówek. Najpopularniejszą z nich jest bez wątpienia szopska sałata, którą można zamówić w większości restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej raczej nieczęsto występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów. Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (a więc nie uświadczy się tu potraw typu knedle czy, nie daj Boże, pierogi z jabłkami lub truskawkami), za to desery bywają nader pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego gęstym słodkim syropem). Bułgarzy zjadają bardzo dużo chleba, podawanego praktycznie do wszystkich dań. Mają także swój sposób jedzenia chleba: nie trzymają całej kromki w dłoni, lecz kładą ją obok talerza na serwetce i ułamują po kawałku. W restauracji kelnerzy zwykle pytają, ile życzymy sobie kromek chleba (albo bułek) do obiadu (za co płaci się oddzielnie).


 Śledzie w sosie tzatziki


Śledzie wymocz przez godzinę. Następnie pokrój w dzwonka.
Obierz ogórka, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek także. Zielona dymkę także. Cześć zostaw do dekoracji. Warzywa wymieszaj w misce ze śledziami.
Wymieszaj sos sałatkowy czosnkowy w jogurcie. dodaj do smaku sok z cytryny. Śledzie z warzywami zalej sosem, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Posyp dymką.

Składniki:

·        śledzie matiasy - 8 sztuk
·        cebula - 1 sztuka
·        ogórek - 1 sztuka
·        jogurt naturalny - 320 mililitrów
·        ząbek czosnku - 1 sztuka
·        sok z 1/2 cytryny - 1 sztuka
·        zielona dymka - 1 sztuka
·        pieprz - 1 szczypta
·        Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1sztuka


" Naleśnikowy piętrowiec "

 

Kapustę poszatkować. Chwilkę obgotować. Odcedzić.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić razem ok. 10 minut.
Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia. Doprawić solą , pieprzem ( ja dodałam jeszcze kostkę rosołową ). Odstawić do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem ( + ew. oregano ).
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na spodzie ułożyć naleśnik. Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo ) sosem. Ułożyć warstwę mięsa mielonego. Przykryć warstwą warzyw. Posypać startym serem żółtym. Czynność powtórzyć ( - naleśnik - sos - mięso - warzywa - ser ) I tak do wyczerpania składników.
Wierzch polać sosem. Posypać serem. Zapiekać w 180C przez ok. 30 minut.
Podawać gorące!

Składniki:

·        naleśniki - 3 sztuki
·        ćwierć główki kapusty - 1 sztuka
·        papryka żółta - 4 sztuki
·        mięso mielone - 30 dekagramów
·        ser żółty - 15 dekagramów
·        cebula - 1 sztuka
·        jajko - 1 sztuka
·        koncentrat pomidorowy - 1 opakowanie
·        kwaśna śmietana 18% - 3 łyżki
·        sól - 1 szczypta



Udziki bałkańskie


Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włóż je do foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.
Podaj z pieczonymi ziemniakami. które możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.

Składniki:

·        olej roślinny - 4 łyżeczki
·        czerwona czubrica - 1 łyżeczka
·        Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 łyżeczka
·        Kostka do mięs z papryką Knorr - 1sztuka



Chorwacki plaster kukurydziany



Zmiksowałam jaj z cukrem na puch dodałam mąkę kukurydziana na przemian z mlekiem cały czas miksując
Blaszkę prostokątna dużą włożyłam do pieca z odrobina oleju moim zadaniem 5 łyżek do za dużo wystarczy 3 łyżki.
Ciasto wylałam na gorąca blachę wstawiłam do pieca piekłam 50 minut w 180 stopniach 5 minut przed końcem posmarowałam śmietaną wierzch i znowu do pieca na 5 minut potem wyjęłam i posmarowałam powidłami ze śliwek pycha ciasto wyszło żółciutkie


Składniki:

·        mleko - 1 litr
·        jaja - 4 sztuki
·        cukier - 120 gramów
·        skórka z 1 cytryny - 1 sztuka
·        mąka kukurydziana - 500 gramów
·        śmietana 18 % - 200 gramów
·        powidła śliwkowe - 200 gramów
·        olej - 3 łyżki


Pałki kurczaka w kapuście

 

Kapustę szatkuje raczej grubo niż drobno. Rosół z kury zalewam wodą na bulion. Pałki obsypuje przyprawą do kurczaka.
Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz pałki, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam papryką słodką i ostrą, chwilę to mieszam, smażę razem, następnie podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz czarny, sól, pieprz mielony, posiekaną kapustę i duszę ok 1/2 godziny.
W międzyczasie robię pomidorowy sos. Na patelni na łyżeczce oleju karmelizuje przecier, podlewam stopniowo sosem z garnka z kapusty i pałek. Przelewam gotowy sos do garnka z kapustą. Mieszam, przykrywam i dalej dusze aż kapusta będzie miękka, kolejne 1/2 godziny. W trakcie duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec wsypać posiekany koperek.

Składniki:

·        pałki z kurczaka - 12 sztuk
·        kapusta biała - 1 sztuka
·        czosnek - ząbki - 2 sztuki
·        cebula - 1 sztuka
·        liść laurowy - 1 sztuka
·        pieprz czarny ziarna - 3 sztuki
·        papryka czerwona mielona - 1 łyżka
·        papryka ostra w proszku - 1 łyżeczka
·        olej - 2 łyżki
·        koncentrat pomidorowy mały - 1 sztuka
·        koperek - 1 mały pęczek - 1 sztuka
·        sól - do smaku - 1 szczypta
·        pieprz - do smaku - 1 szczypta
·        Przyprawa do kurczaka Knorr - 1łyżeczka
·        Rosół z kury Knorr - 1 sztuka


Duszone ziemniaki z kukurydzą w sosie leczo



Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i marchewkę. Przesmaż.
Fix Leczo Knorr wymieszaj 250 ml wody i dodaj do do warzyw.
Dodaj kukurydzę. Duś do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.

Składniki:

·        ziemniaki - 10 sztuk
·        Fix Leczo Knorr - 1 opakowanie
·        kukurydza puszka - 1 opakowanie
·        marchewka - 2 sztuki
·        cebula - 1 sztuka
·        oliwa do smażenia

Życzę wszystkim smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz