niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia białoruska :-)


Kuchnia białoruska – kuchnia narodowa Białorusinów, w której unikalne i wspólne z ościennymi narodami potrawy oraz napoje są przyrządzane według przepisów ludowych i wiekowych tradycji kulinarnych. Prosta i pożywna kuchnia oparta na źródłach pożywienia (głównie zbożach i warzywach bulwiastych) dostępnych na Białorusi. Uważana za dość ciężkostrawną i tłustą. Tradycyjne potrawy białoruskie są stosunkowo łatwe do przygotowania i działają rozgrzewająco. Jej podstawę stanowiły ziemniaki, kwaśny chleb żytni, kapusta i wieprzowina. Tradycyjna kuchnia białoruska oferuje duży wybór potraw ziemniaczanych oraz mącznych. Przykładami charakterystycznych dań są: maczanka z blinami i placki kartoflane ze śmietaną; zup – kapuśniak i barszcz, a napojów – sok brzozowy i kwas chlebowy.

Charakterystyczne dla niej jest również szerokie wykorzystywanie buraków ćwikłowych, leśnych grzybów i jagód, jęczmienia, kwaśnej śmietany oraz solonej słoniny. Potrawy są przyprawiane do smaku cebulą i czosnkiem oraz ozdabiane zieloną pietruszką i koperkiem – warzywami łatwymi do uprawy w przydomowych ogródkach. Posiada regionalne, lokalne, a nawet rodzinne odmiany.

Świńskie nóżki z fasolą


Składniki na dwie osoby:

·        kilo świńskich nóżek (dwie sztuki)
·   szklanka fasoli (fasola raczej z tych większych choć oczywiście może być dowolna)
·        dwie marchewki
·        średnia cebula
·        seler
·        liść laurowy
·        ziele angielskie
·        natka pietruszki
·        dwa ząbki czosnku.
·        sól, pieprz
·        2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Fasolę należy zalać wodą najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej można też ugotować nóżki. Nóżki gotować na wolnym ogniu z warzywami i przyprawami przez godzinę do półtorej, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru i ostudzić. Fasolę napęczniałą w wodzie ugotować z małym dodatkiem soli (gotować godzinę do półtorej), odcedzić.

Gdy mamy już ugotowane nóżki i fasolę potrawa wymaga niewielkich przygotowań. Nóżki należy połamać na mniejsze części, każdą nóżkę na około 4 do 6 kawałków. Kawałki nóżek rzucamy na gorący tłuszcz na patelnię, dosypujemy odcedzoną fasolę, wyciskamy na to ząbki czosnku i dokrajamy plasterki marchewki z wywaru. Smażymy chwilę na dużym ogniu a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy około 15 minut. Przed podaniem zwiększamy ogień, mieszamy i dosypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy na talerz.

Nóżki jemy z chlebem, nie zawadzi chrzan i musztarda. Należy być przygotowanym na to, że nóż i widelec na niewiele się zdadzą, w ruch pójdą ręce. Dużo jest z tym zabawy ale też radości towarzyskiej.

Omlet po chłopsku


Składniki (na jedną osobę)

·        2 jajka
·        100g słoniny
·        łyżka mąki
·        ¼ szklanki mleka
·        sól, pieprz



Rozpoczynamy od pokrojenia słoniny w kawałki i wrzucamy je od razu na patelnię, aby zanim rozmieszamy masę na omlet zrobiły się już skwarki. Następnie rozprowadzamy widelcem w małej miseczce mąkę z zimnym mlekiem. Wbijamy dwa jajka i teraz rozbijamy wszystko na jednolitą masę (jeśli chcemy aby omlet był bardziej puszysty możemy najpierw jajka ubić oddzielnie i dopiero wtedy rozmieszać z mąką i mlekiem, a jeśli chcemy aby omlet był extra puszysty możemy oddzielnie ubić białka na pianę i dopiero wtedy rozmieszać z mąką, mlekiem i żółtkami).

Skwarki już się podsmażyły więc można wlać na gorącą patelnię masę omletową. Muszę się przyznać, że najpierw odlewam nadmiar tłuszczu, który wytopił się ze słoniny i tym, którzy nie boją się pomstowania naszych przodków radzę postąpić podobnie.

Wlewając masę na patelnię do skwarek na początku mieszamy omlet intensywnie na dużym ogniu. Gdy duża część masy się zetnie zmniejszamy ogień i rozkładając omlet równomiernie na całą patelnię, smażymy minutę - dwie. Teraz omlet trzeba przewrócić na drugą stronę, jeśli ktoś nie potrafi dokonać popisowego salta i obrócić omlet w powietrzu należy podzielić omlet na cztery trójkąty i przewracać każdy po kolei (trzeba to robić dość szybko aby się nie przypalił). Na drugiej stronie dosmażamy omlet na małym ogniu z dwie minuty. Serwujemy.

Ryba duszona w jabłkach


Składniki:

·        500 g ryby w kawałkach (ok. 250g na osobę). W zasadzie dowolna ryba (dorsz, flądra, sandacz itd.), która nie ma zbyt wielu ości lub ewentualnie filety.  Ja użyłem karmazyna z powodów kolorystycznych.
·        1 średnia cebula
·        2 jabłka (najlepiej kwaśne)
·        3 łyżki śmietany
·        2 łyżki oliwy

·        jako dodatek ryż lub młode ziemniaki



Przygotowanie:

Cebulę kroimy cienko w półksiężyce, jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda i kroimy w talarki. Cebulę rzucamy na gorącą oliwę na patelnię i smażymy na dużym ogniu ok. 2 min., aż zacznie nabierać koloru. Dorzucamy jabłka i smażymy razem kolejne 2 minuty na dużym ogniu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dosypujemy sól i pieprz. Kładziemy teraz na patelnię kawałki ryby (nie mieszamy, ryba zostaje na górze). Przykrywamy patelnię szczelnie pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum. Jeśli ryba jest w kawałkach, dusimy ją 10 minut, jeśli są to filety - nie więcej niż 5 minut. Ryż lub ziemniaki powinny być już gotowe, więc nastawiamy je do gotowania na 5 lub 10 minut zanim rozpoczynamy pracę z rybą. Podajemy.

Draniki z wieprzowiną w śmietanie


Składniki:


·        schab wieprzowy (250 g)
·        1 mała cebula
·        2 stołowe łyżki śmietany (najlepiej użyć trzydziestki gdyż taka śmietana sama gęstnieje, jeśli chcemy używać 18-stki czy 12-stki albo musimy zgodzić się na to, że sos będzie rzadki albo zagęszczać sos mąką)
·        sól, pieprz, łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Należy pamiętać, że potrawa ta powstaje bardzo szybko (5-10 minut) i najlepiej przygotowywać ją na świeżo, tuż przed podaniem. Chodzi tu o miękkość i soczystość wieprzowiny, którą należy smażyć krótko (2 min) na dużym ogniu, i której nie można przygotować zawczasu do odgrzania. Zwykle przygotowując schab w polskiej kuchni tłuczemy go młotkiem i potem długo smażymy aby był miękki, tu musimy postąpić inaczej. Kroimy schab na cienkie paski (grubość i szerokość nie przekraczającą jednego centymetra) i odstawiamy obok. Kroimy cebulę na plasterki. Wszystkie składniki powinny być gotowe przed rozpoczęciem smażenia i znajdować się niedaleko patelni.
Najpierw polewamy patelnię łyżką oliwy i wrzucamy cebulę. Na średnim ogniu pozwalamy cebuli nabrać lekko brązowego koloru. Następnie zwiększamy ognień na duży i wrzucamy paski wieprzowiny. Smażymy często przewracając (nie dłużej niż 2 minuty). Dodajemy śmietanę i zmniejszamy ognień na średni mieszając. Razem ze śmietaną dodajemy pieprz i sól. Po około dwóch minutach jeśli śmietana zgęstniała potrawa jest gotowa, jeśli sos jest rzadki możemy, intensywnie mieszając, oprószyć patelnię kilkoma szczyptami mąki.

Kaczka grodzieńskiej opozycji


Składniki:

·        Kaczka (im większa tym lepsza, ponad dwa kilo)
·        kilo gruszek
·        250g pieczarek
·        ryż (125 g)
·        dwie łyżki musztardy (najlepiej z całych ziaren gorczycy)
·        dwie łyżki chrzanu
·        cztery łyżki oleju
·        majeranek
·        słodka papryka
·        sól, pieprz

Przygotowanie kaczki:

 Marynatę robimy mieszając musztardę, chrzan, olej, paprykę, majeranek. Marynatą wysmarowujemy kaczkę z zewnątrz i od środka. Kaczka musi się marynować co najmniej trzy godziny przed włożeniem do piekarnika. Nadzienie robimy z ugotowanego ryżu, pokrojonych gruszek i podsmażonych pieczarek. Kaczkę napychamy ryżem zostawiając pozostałą część do podania gotowej kaczki. Kaczka piecze się ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.

Przepis na kaczkę nie musi być przestrzegany restrykcyjnie i składniki mogą być zmieniane. Zamiast ryżu można użyć kaszę albo, jeśli jest więcej uczestników spotkania, mielonego mięsa aby zwiększyć ilość porcji. Według autora przepisu na Kaczkę Grodzieńskiej Opozycji składniki można zmieniać dowolnie, ba nawet można, jeśli sytuacja jest ekstremalnie trudna, zrezygnować z kaczki, jedynie nie można w tym przepisie pominąć wódki. Nawet jeśli nie ma kaczki a jest tylko wódka, to i tak spotkanie konspiracyjne można zaliczyć jako „Kaczka Grodzieńskiej Opozycji”.

Śledź po białorusku


Składniki:

·        0,75 kg śledzi litewskich (tusze, jeśli śledź cały to 1kg)
·        1/2 szklanka oleju lnianego
·        2 średnie cebule
·        1 paczka białego pieprzu (20g)

Przygotowanie:

Śledzia obrać ze skóry i ofiletować, moczyć pół godziny w zimnej wodzie. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić na talarki. Przygotować litrowy słoik. Śledzia osuszyć i pokroić na kawałki. Na dno słoika ułożyć warstwę cebuli, posypać białym pieprzem, ułożyć warstwę śledzia. Ułożyć kolejną warstwę cebuli, posypać białym pieprzem, ułożyć warstwę śledzia. Układać kolejne warstwy aż do zapełnia słoika. Całość zalać olejem. Słoik postawić w lodówce, po kilku godzinach słoik odwrócić i postawić na zakrętce, trzymać tak przez kilka kolejnych godzin i odwrócić ponownie.


Życzę udanego gotowania…..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz