Kuchnia
białoruska
– kuchnia narodowa Białorusinów, w której unikalne i wspólne z ościennymi
narodami potrawy oraz napoje są przyrządzane według przepisów ludowych i
wiekowych tradycji kulinarnych. Prosta i pożywna kuchnia oparta na źródłach
pożywienia (głównie zbożach i warzywach bulwiastych) dostępnych na Białorusi.
Uważana za dość ciężkostrawną i tłustą. Tradycyjne potrawy białoruskie są
stosunkowo łatwe do przygotowania i działają rozgrzewająco. Jej podstawę
stanowiły ziemniaki, kwaśny chleb żytni, kapusta i wieprzowina. Tradycyjna
kuchnia białoruska oferuje duży wybór potraw ziemniaczanych oraz mącznych.
Przykładami charakterystycznych dań są: maczanka z blinami i placki kartoflane
ze śmietaną; zup – kapuśniak i barszcz, a napojów – sok brzozowy i kwas
chlebowy.
Charakterystyczne dla niej jest również
szerokie wykorzystywanie buraków ćwikłowych, leśnych grzybów i jagód,
jęczmienia, kwaśnej śmietany oraz solonej słoniny. Potrawy są przyprawiane do
smaku cebulą i czosnkiem oraz ozdabiane zieloną pietruszką i koperkiem –
warzywami łatwymi do uprawy w przydomowych ogródkach. Posiada regionalne,
lokalne, a nawet rodzinne odmiany.
Świńskie
nóżki z fasolą

Składniki
na dwie osoby:
·
kilo
świńskich nóżek (dwie sztuki)
· szklanka
fasoli (fasola raczej z tych większych choć oczywiście może być dowolna)
·
dwie
marchewki
·
średnia
cebula
·
seler
·
liść
laurowy
·
ziele
angielskie
·
natka
pietruszki
·
dwa
ząbki czosnku.
·
sól,
pieprz
·
2-3
łyżki oleju
Przygotowanie:
Fasolę należy zalać wodą najlepiej dzień
wcześniej. Dzień wcześniej można też ugotować nóżki. Nóżki gotować na wolnym
ogniu z warzywami i przyprawami przez godzinę do półtorej, aż będą miękkie. Po
ugotowaniu wyjąć z wywaru i ostudzić. Fasolę napęczniałą w wodzie ugotować z
małym dodatkiem soli (gotować godzinę do półtorej), odcedzić.
Gdy mamy już ugotowane nóżki i fasolę
potrawa wymaga niewielkich przygotowań. Nóżki należy połamać na mniejsze
części, każdą nóżkę na około 4 do 6 kawałków. Kawałki nóżek rzucamy na gorący
tłuszcz na patelnię, dosypujemy odcedzoną fasolę, wyciskamy na to ząbki czosnku
i dokrajamy plasterki marchewki z wywaru. Smażymy chwilę na dużym ogniu a
następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy około 15 minut. Przed
podaniem zwiększamy ogień, mieszamy i dosypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Podajemy na talerz.
Nóżki jemy z chlebem, nie zawadzi chrzan
i musztarda. Należy być przygotowanym na to, że nóż i widelec na niewiele się
zdadzą, w ruch pójdą ręce. Dużo jest z tym zabawy ale też radości towarzyskiej.
Omlet
po chłopsku
Składniki
(na jedną osobę)
·
2
jajka
·
100g
słoniny
·
łyżka
mąki
·
¼
szklanki mleka
·
sól,
pieprz
Rozpoczynamy od pokrojenia słoniny w
kawałki i wrzucamy je od razu na patelnię, aby zanim rozmieszamy masę na omlet
zrobiły się już skwarki. Następnie rozprowadzamy widelcem w małej miseczce mąkę
z zimnym mlekiem. Wbijamy dwa jajka i teraz rozbijamy wszystko na jednolitą
masę (jeśli chcemy aby omlet był bardziej puszysty możemy najpierw jajka ubić
oddzielnie i dopiero wtedy rozmieszać z mąką i mlekiem, a jeśli chcemy aby
omlet był extra puszysty możemy oddzielnie ubić białka na pianę i dopiero wtedy
rozmieszać z mąką, mlekiem i żółtkami).
Skwarki już się podsmażyły więc można
wlać na gorącą patelnię masę omletową. Muszę się przyznać, że najpierw odlewam
nadmiar tłuszczu, który wytopił się ze słoniny i tym, którzy nie boją się
pomstowania naszych przodków radzę postąpić podobnie.
Wlewając masę na patelnię do skwarek na
początku mieszamy omlet intensywnie na dużym ogniu. Gdy duża część masy się
zetnie zmniejszamy ogień i rozkładając omlet równomiernie na całą patelnię,
smażymy minutę - dwie. Teraz omlet trzeba przewrócić na drugą stronę, jeśli
ktoś nie potrafi dokonać popisowego salta i obrócić omlet w powietrzu należy
podzielić omlet na cztery trójkąty i przewracać każdy po kolei (trzeba to robić
dość szybko aby się nie przypalił). Na drugiej stronie dosmażamy omlet na małym
ogniu z dwie minuty. Serwujemy.
Ryba
duszona w jabłkach

Składniki:
·
500
g ryby w kawałkach (ok. 250g na osobę). W zasadzie dowolna ryba (dorsz, flądra,
sandacz itd.), która nie ma zbyt wielu ości lub ewentualnie filety. Ja użyłem karmazyna z powodów
kolorystycznych.
·
1
średnia cebula
·
2
jabłka (najlepiej kwaśne)
·
3
łyżki śmietany
·
2
łyżki oliwy
·
jako
dodatek ryż lub młode ziemniaki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy cienko w półksiężyce,
jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda i kroimy w talarki. Cebulę
rzucamy na gorącą oliwę na patelnię i smażymy na dużym ogniu ok. 2 min., aż
zacznie nabierać koloru. Dorzucamy jabłka i smażymy razem kolejne 2 minuty na
dużym ogniu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dosypujemy sól i pieprz. Kładziemy
teraz na patelnię kawałki ryby (nie mieszamy, ryba zostaje na górze).
Przykrywamy patelnię szczelnie pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum. Jeśli
ryba jest w kawałkach, dusimy ją 10 minut, jeśli są to filety - nie więcej niż
5 minut. Ryż lub ziemniaki powinny być już gotowe, więc nastawiamy je do
gotowania na 5 lub 10 minut zanim rozpoczynamy pracę z rybą. Podajemy.
Draniki
z wieprzowiną w śmietanie

Składniki:
·
schab
wieprzowy (250 g)
·
1
mała cebula
·
2
stołowe łyżki śmietany (najlepiej użyć trzydziestki gdyż taka śmietana sama
gęstnieje, jeśli chcemy używać 18-stki czy 12-stki albo musimy zgodzić się na
to, że sos będzie rzadki albo zagęszczać sos mąką)
·
sól,
pieprz, łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Należy pamiętać, że potrawa ta powstaje
bardzo szybko (5-10 minut) i najlepiej przygotowywać ją na świeżo, tuż przed
podaniem. Chodzi tu o miękkość i soczystość wieprzowiny, którą należy smażyć
krótko (2 min) na dużym ogniu, i której nie można przygotować zawczasu do
odgrzania. Zwykle przygotowując schab w polskiej kuchni tłuczemy go młotkiem i
potem długo smażymy aby był miękki, tu musimy postąpić inaczej. Kroimy schab na
cienkie paski (grubość i szerokość nie przekraczającą jednego centymetra) i
odstawiamy obok. Kroimy cebulę na plasterki. Wszystkie składniki powinny być
gotowe przed rozpoczęciem smażenia i znajdować się niedaleko patelni.
Najpierw polewamy patelnię łyżką oliwy i
wrzucamy cebulę. Na średnim ogniu pozwalamy cebuli nabrać lekko brązowego
koloru. Następnie zwiększamy ognień na duży i wrzucamy paski wieprzowiny.
Smażymy często przewracając (nie dłużej niż 2 minuty). Dodajemy śmietanę i
zmniejszamy ognień na średni mieszając. Razem ze śmietaną dodajemy pieprz i
sól. Po około dwóch minutach jeśli śmietana zgęstniała potrawa jest gotowa,
jeśli sos jest rzadki możemy, intensywnie mieszając, oprószyć patelnię kilkoma
szczyptami mąki.
Kaczka
grodzieńskiej opozycji
Składniki:
·
Kaczka
(im większa tym lepsza, ponad dwa kilo)
·
kilo
gruszek
·
250g
pieczarek
·
ryż
(125 g)
·
dwie
łyżki musztardy (najlepiej z całych ziaren gorczycy)
·
dwie
łyżki chrzanu
·
cztery
łyżki oleju
·
majeranek
·
słodka
papryka
·
sól,
pieprz
Przygotowanie
kaczki:
Marynatę robimy mieszając musztardę, chrzan,
olej, paprykę, majeranek. Marynatą wysmarowujemy kaczkę z zewnątrz i od środka.
Kaczka musi się marynować co najmniej trzy godziny przed włożeniem do
piekarnika. Nadzienie robimy z ugotowanego ryżu, pokrojonych gruszek i
podsmażonych pieczarek. Kaczkę napychamy ryżem zostawiając pozostałą część do
podania gotowej kaczki. Kaczka piecze się ok. 2 godziny w temperaturze 180
stopni bez przykrycia.
Przepis na kaczkę nie musi być
przestrzegany restrykcyjnie i składniki mogą być zmieniane. Zamiast ryżu można
użyć kaszę albo, jeśli jest więcej uczestników spotkania, mielonego mięsa aby
zwiększyć ilość porcji. Według autora przepisu na Kaczkę Grodzieńskiej Opozycji
składniki można zmieniać dowolnie, ba nawet można, jeśli sytuacja jest
ekstremalnie trudna, zrezygnować z kaczki, jedynie nie można w tym przepisie
pominąć wódki. Nawet jeśli nie ma kaczki a jest tylko wódka, to i tak spotkanie
konspiracyjne można zaliczyć jako „Kaczka Grodzieńskiej Opozycji”.
Śledź
po białorusku

Składniki:
·
0,75
kg śledzi litewskich (tusze, jeśli śledź cały to 1kg)
·
1/2
szklanka oleju lnianego
·
2
średnie cebule
·
1
paczka białego pieprzu (20g)
Przygotowanie:
Śledzia obrać ze skóry i ofiletować,
moczyć pół godziny w zimnej wodzie. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić na
talarki. Przygotować litrowy słoik. Śledzia osuszyć i pokroić na kawałki. Na
dno słoika ułożyć warstwę cebuli, posypać białym pieprzem, ułożyć warstwę
śledzia. Ułożyć kolejną warstwę cebuli, posypać białym pieprzem, ułożyć warstwę
śledzia. Układać kolejne warstwy aż do zapełnia słoika. Całość zalać olejem.
Słoik postawić w lodówce, po kilku godzinach słoik odwrócić i postawić na
zakrętce, trzymać tak przez kilka kolejnych godzin i odwrócić ponownie.
Życzę
udanego gotowania…..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz