Kuchnia
bułgarska,
jest typową kuchnią bałkańską, na którą Duży wpływ wywarła kultura turecka. Od
innych kuchni bałkańskich sztukę kulinarną Bułgarów różni nieco większy wpływ
sąsiadującej Grecji. Widać to choćby po popularnych sałatkach z pomidorów,
papryki, cebuli i owczego sera. Z Turcji zapożyczono kebaby, kebaczety (kotlety
z baraniny przypominające hamburgery) i jogurty.
W Bułgarii je się stosunkowo dużo mięsa,
owoców i warzyw.
Bułgarski
kurczak z grilla

Z ud kurczaka wykroić kości, każde udo
lekko rozbić, aby otrzymać płat mięsa (żeby wyglądał jak kotlet schabowy),
skore zostawić na mięsie (odkroić nadmiar).
Uda natrzeć przyprawami oraz pokrojonym
czosnkiem, omaścić olejem i podlać sosem sojowym.
Można marynować kilka godzin w lodowce
lub bezpośrednio położyć na grilla.
Składniki:
·
Uda
kurczaka
·
Sos
sojowy
·
Olej
·
Czosnek
·
Słodka
papryka w proszku
·
świeżo
zmielony pieprz czarny
·
Tymianek
suszony
Banica
rodem z Bułgarii
Przygotowanie:
Ciasto Filo wyjąć z lodówki, otworzyć,
nakryć wilgotna ściereczką.
Foremkę posmarować dobrze masłem.
Jogurt i rozkruszony ser wymieszać wraz
z jajkami. Dodać również wodę mineralna.
Plastry ciasta porozdzielać na
pojedyncze i układać w foremce tak..Jak mokra gazetę..
Mieszankę sera z jogurtem i jajkami wylać
na wierzch, najlepiej za pomocą łyżki, aby równomiernie.
Widelcem porobić dziurki żeby wszystko
dobrze się rozdzieliło.
Polać stopionym masłem.
Piekarnik rozgrzać na 200°C i piec w nim
Banicę ok 25-30 minut.
Pokroić i delektować się:)
Z tej porcji wychodzi ok 4 porcji.
Gdyby zostało, można podgrzać w
piekarniku, mikrofali..Albo zjeść na zimno.
Składniki:
· 200g
płatów ciasta Filo (można kupić gotowe w sklepach z żywnością turecka, grecka
·
150g
sera owczego
·
250
jogurtu naturalnego
·
3
jajka
·
Pół
szklanki mocno gazowanej wody
·
4
łyżki stopionego masła
Kora
- przekąska na każdą okazję

Mięso mielone usmażyć na oleju z cebulą,
dodać pieczarki pokrojone w talarki i podsmażone, wlać mały kubek jogurtu
zwykłego, wbić 2 jajka, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, doprawić solą i
pieprzem. Farszem przełożyć warstwy kory.
Wyłożyć na blachę 1 warstwę kory,
posmarować olejem, nałożyć mięso, przyłożyć 2 warstwą kory posmarować olejem.
Całość posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec ok 1 godzinę. Kroić na
kwadraty wielkości kremówki.
Świetnie smakuje podane z czerwonym
barszczem.
Tylko pierwsze zdjęcie po lewej stronie
przedstawia oryginalne ciasto korę resztę zdjęć przedstawia ciasto francuskie
świeże.
Składniki:
·
Ciasto
kora lub francuskie
·
Mięso
mielone
·
Pieczarki
·
1
mały jogurt naturalny
·
2
jajka
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Szopska
sałatka – Bułgarska

Pomidorki i ogórki kroimy w średnie
kawałki. W naczyniu układamy
Kolejno pokrojone ogórki, następnie
pomidory. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ser owczy, możemy ozdobić
oliwką lub sałatą.
Składniki:
·
Ser
owczy
·
4
pomidory
·
3
ogórki
·
Czarne
oliwki do przybrania
Bułgarskie
ciasto Caprise
Jajka rozdzielić. Białka ubić dodając
pod koniec ubijania 1/3 cukru pudru.
W oddzielnym naczyniu, masło z cukrem
utrzeć na "puszek". Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do
pieczenia. Dodać do masy maślanej. Wymieszać dobrze. Do tego dodać pianę z
białek, którą lekko wmieszać. Można piec na blasze, lub w tortownicy, jak kto
chce. Piecze się 30 minut w temp. 180·c .
Polewa: Pod koniec pieczenia 4 żółtka
ubić z pół szklanki cukru pudru prawie do białości.
Wyciągnąć ciasto po upieczeniu z pieca i
gorące polać polewą żółtkową, która na gorącym cieście rozchodzi się od
samości., Zaczynać polewać od środka. W czasie stygnięcia żółtka zetną się.
Składniki:
·
200
g masła
·
1
szklanka mielonych orzechów laskowych (lub innych albo kokosu)
·
1
szklanka mąki
·
1
szklanka cukru pudru
·
4
jajka
·
1/2
łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
·
Szczypta
soli
·
Oprócz
tego
·
Pół
szklanki cukru pudru
Gotujcie
i smakujcie ….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz