niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia bułgarska :-)


Kuchnia bułgarska, jest typową kuchnią bałkańską, na którą Duży wpływ wywarła kultura turecka. Od innych kuchni bałkańskich sztukę kulinarną Bułgarów różni nieco większy wpływ sąsiadującej Grecji. Widać to choćby po popularnych sałatkach z pomidorów, papryki, cebuli i owczego sera. Z Turcji zapożyczono kebaby, kebaczety (kotlety z baraniny przypominające hamburgery) i jogurty.
W Bułgarii je się stosunkowo dużo mięsa, owoców i warzyw.

Bułgarski kurczak z grilla


Z ud kurczaka wykroić kości, każde udo lekko rozbić, aby otrzymać płat mięsa (żeby wyglądał jak kotlet schabowy), skore zostawić na mięsie (odkroić nadmiar).
Uda natrzeć przyprawami oraz pokrojonym czosnkiem, omaścić olejem i podlać sosem sojowym.
Można marynować kilka godzin w lodowce lub bezpośrednio położyć na grilla.

Składniki:

·        Uda kurczaka
·        Sos sojowy
·        Olej
·        Czosnek
·        Słodka papryka w proszku
·        świeżo zmielony pieprz czarny
·        Tymianek suszony

Banica rodem z Bułgarii


Przygotowanie:

Ciasto Filo wyjąć z lodówki, otworzyć, nakryć wilgotna ściereczką.
Foremkę posmarować dobrze masłem.
Jogurt i rozkruszony ser wymieszać wraz z jajkami. Dodać również wodę mineralna.
Plastry ciasta porozdzielać na pojedyncze i układać w foremce tak..Jak mokra gazetę..
Mieszankę sera z jogurtem i jajkami wylać na wierzch, najlepiej za pomocą łyżki, aby równomiernie.
Widelcem porobić dziurki żeby wszystko dobrze się rozdzieliło.
Polać stopionym masłem.
Piekarnik rozgrzać na 200°C i piec w nim Banicę ok 25-30 minut.
Pokroić i delektować się:)
Z tej porcji wychodzi ok 4 porcji.

Gdyby zostało, można podgrzać w piekarniku, mikrofali..Albo zjeść na zimno.

Składniki:

·       200g płatów ciasta Filo (można kupić gotowe w sklepach z żywnością turecka, grecka
·        150g sera owczego
·        250 jogurtu naturalnego
·        3 jajka
·        Pół szklanki mocno gazowanej wody
·        4 łyżki stopionego masła

Kora - przekąska na każdą okazję


Mięso mielone usmażyć na oleju z cebulą, dodać pieczarki pokrojone w talarki i podsmażone, wlać mały kubek jogurtu zwykłego, wbić 2 jajka, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, doprawić solą i pieprzem. Farszem przełożyć warstwy kory.
Wyłożyć na blachę 1 warstwę kory, posmarować olejem, nałożyć mięso, przyłożyć 2 warstwą kory posmarować olejem. Całość posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec ok 1 godzinę. Kroić na kwadraty wielkości kremówki.

Świetnie smakuje podane z czerwonym barszczem.
Tylko pierwsze zdjęcie po lewej stronie przedstawia oryginalne ciasto korę resztę zdjęć przedstawia ciasto francuskie świeże.

Składniki:

·        Ciasto kora lub francuskie
·        Mięso mielone
·        Pieczarki
·        1 mały jogurt naturalny
·        2 jajka
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szopska sałatka – Bułgarska


Pomidorki i ogórki kroimy w średnie kawałki. W naczyniu układamy

Kolejno pokrojone ogórki, następnie pomidory. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ser owczy, możemy ozdobić oliwką lub sałatą.

Składniki:

·        Ser owczy
·        4 pomidory
·        3 ogórki
·        Czarne oliwki do przybrania


Bułgarskie ciasto Caprise


Jajka rozdzielić. Białka ubić dodając pod koniec ubijania 1/3 cukru pudru.
W oddzielnym naczyniu, masło z cukrem utrzeć na "puszek". Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej. Wymieszać dobrze. Do tego dodać pianę z białek, którą lekko wmieszać. Można piec na blasze, lub w tortownicy, jak kto chce. Piecze się 30 minut w temp. 180·c .
Polewa: Pod koniec pieczenia 4 żółtka ubić z pół szklanki cukru pudru prawie do białości.
Wyciągnąć ciasto po upieczeniu z pieca i gorące polać polewą żółtkową, która na gorącym cieście rozchodzi się od samości., Zaczynać polewać od środka. W czasie stygnięcia żółtka zetną się.

Składniki:

·        200 g masła
·        1 szklanka mielonych orzechów laskowych (lub innych albo kokosu)
·        1 szklanka mąki
·        1 szklanka cukru pudru
·        4 jajka
·        1/2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
·        Szczypta soli
·        Oprócz tego
·        Pół szklanki cukru pudru


Gotujcie i smakujcie ….



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz