niedziela, 17 lutego 2013

Kuchnia austriacka :-)



Austriacka Golonka Schweizerhaus



 Oczyszczona golonkę gotujemy z dodatkiem soli, kostki rosołowej i 1\2 łyżeczki vegety przez 2 godziny na małym ogniu (1kg golonki = 1 godzina gotowania).

Ugotowana golonkę, wyciągamy z wywaru i jeszcze ciepła nacinamy. Nacinamy wyłącznie skore na całym obwodzie golonki, z góry na dol robiąc na niej tzw. paseczki w odległości około 1,5 cm. Nie nacinamy do końca aby skora się nie rozpadła.

Rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego vegetę, mielony kminek i odrobinę oleju, aby było nam łatwiej połączyć nasza papkę przyprawowa. Gotowa mieszanka nacieramy dokładnie nasza golonkę. Zostawiamy ja na około pół godziny.

Reszta oleju nasmarować golonkę, smarować ew. podczas pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 -180 stopni przez około godzinę. Gdy golonka zacznie się rumienić zwiększamy temperaturę piekarnika do maximum i pieczemy golonkę do momentu, aż skora na niej się spiecze i zrobi się chrupiąca (ma mieć zloty kolor).


Składniki:

·        1 tylnia golonka 2 kg (ze skora)
·        1 kostka rosołowa
·        1\2 łyżeczki soli
·        2 łyżeczki vegety
·        5 ząbków czosnku
·        1\4 szklanki oleju
·        1\2 łyżeczki mielonego kminku

Tradycyjna  kuchnia  austriacka, głównie ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, jest bardzo różnorodna. Można w niej znaleźć wpływy węgierskie, włoskie, niemieckie, czeskie i francuskie.
Kuchnia austriacka znana jest z dużego wyboru tradycyjnych dań, potraw mącznych i napoji. Do najbardziej znanych potraw należy zupa ogonowa, kotlet po wiedeńsku, pierogi z Karyntii i wszystkie rodzaje knedli. Winiarnie i browary cieszą się długą tradycją, tak jak i też wyrób serów czy uprawa szparagów.

Austriacka sałatka z ziemniaków

 

Ziemniaki gotujemy.
Po wystudzeniu kroimy w plasterki.

Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą, ugniatamy i odkładamy do zmięknięcia.

Mieszamy cebulę z ziemniakami.

Łączymy razem:

około pół literatki wody z łyżką octu i łyżeczką cukru polewamy tym ziemniaki  i cebulę.
Nie wylewać od razu wszystkiego tylko dodawać po kilka łyżeczek i mieszać sałatkę i dolewać do swojego smaku.
Tak naprawdę ilość octu i cukru zależy od własnego smaku. A ilość zalewy musi się zwiększać wraz z ilością ziemniaków.

Na koniec, najlepiej tuż przed podaniem dodać jeszcze oliwę lub olej a najsmaczniejsze są z tłuszczem z pieczonego mięsa.
Np. z udek lub skrzydełek
No i oczywiście po pierzyć i posoli do smaku :)


Sałatka najlepsza jest świeża i własnie z jakimś pieczonym mięskiem


Składniki:

·        ziemniak
·        cebula
·        sól
·        pieprz
·        olej lub oliwa lub tłuszcz z pieczonego mięsa

zalewa:

·        woda
·        ocet
·        cukier


Klasyczna sztuka mięsa/sztukamięs



 Wołowinę dokładnie myjemy. Wkładamy do gotującej wody. Dokładnie szumujemy. Dodajemy sól, ziele angielskie, pieprz. Po ok 1 godz. gotowania dodajemy marchew, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Nie mogą się rozgotować. Posłużą jako dodatki do dania. Gotujemy jeszcze godzinę(razem 2 godziny, a nawet więcej-to zależy od mięsa). Mięso ma być mięciutkie i rozklejone.
Ugotowane mięso wyjmujemy, polewamy wywarem i dajemy mu chwilkę na odpoczynek))Wyławiamy wszystkie jarzyny.
W tym czasie w wywarze gotujemy ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek, brukselkę.
Sztukę mięsa serwujemy pokrojoną w plastry np. z sosem chrzanowym, ale najlepsza i klasyczna jest polana wyłącznie wywarem. Podajemy ją otoczoną bukietem gotowanych warzyw. Dobra jest również z chlebem i odrobiną chrzanu.
Bulion można wykorzystać jako wspaniałą bazę do zup, choć nie będzie taki super esencjonalny, bo aby mięso było bardziej soczyste, wkładaliśmy je do gorącej wody.
To fenomenalne, niskokaloryczne danko z wieeeelką historią))).Uwielbiał je podobno Cesarz Franciszek Józef i podawano je  w Schonbrunnie nawet na eleganckich przyjęciach. Franz Joseph bardzo dbał o linię)) Sissi też)). W dzisiejszych czasach uwielbiane jest przez panów, bo podobnie do golonki, ma podobną specyficzną kleistość. To również  jedno z moich  ulubionych dań- zwłaszcza w towarzystwie młodych warzyw- szczerze je polecam.


  Składniki:

     ·        1 kg. wołowiny- najlepsza z tzw. pierwszej krzyżowej
·     2 korzenie marchwi- fajne są młode z pozostawioną resztką naci-taką  czuprynką)). Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.
·        2 korzenie pietruszki-z taką że czuprynką z natki. Jeśli są młodziutkie dajemy       ich kilka sztuk.
·        pół korzenia selera
·        1 opalona cebula
·        2 kawałki pora
·        1 liść laurowy
·        kilka ziaren ziela angielskiego
·        malutka szczypta ziarnistego pieprzu
·        sól

DODATKI:

·        kilka obranych (w kształcie kuleczek) ziemniaków
·        kilka brukselek
·        garść fasolki szparagowej
·        garść zielonego groszku



Knedelki z twarożku



 Wszystkie składniki na knedelki dokładnie wymieszać i wstawić masę na co najmniej godzinę do lodówki.

Zagotować wodę w nieco większym garnku, uformować knedelki dwoma łyżkami stołowymi, wrzucić je do wrzątku i gotować na małym ogniu 10 minut. Można powiedzieć, jak pływają wszystkie na górze to są gotowe!

W dużej patelni rozpuścić masło, dodać bułki tartej, mieszając ją dać jej mozliwość się lekko zarumienić. Odcedzone knedelki przekładamy prosto do patelni obtaczając je bułką tartą. Knedelki podajemy z konfiturą lub posypane cukrem.



Składniki:

Knedelki:

·        500 g twarożku
·        7 łyżek grysu (kaszy manny)
·        1 łyżka mąki pszennej
·        1 jajko
·        szczypta soli i gałki muskatowej

Do obtoczenia knedelków:

·        2 łyżki masła
·        1-1,5 szklanki bułki tartej


Wołowina w sosie piwnym z chrzanowymi kluskami



 W brytfannie na dużym ogniu i na dobrze rozgrzanej oliwie, mocno zrumienić kawałki wołowiny. Przełożyć na ciepły talerz.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.

Wrzucić do brytfanny cebulę, zmniejszyć ogień i podsmażyć do zrumienienia. Posypać cebulę, mąką i dokładnie wymieszać, smażyć ok. minuty. Następnie wlać piwo, doprowadzić do wrzenia i szybko zeskrobać wszystko co przywarło do dna naczynia.

Dodać dżem, musztardę, listek laurowy i wymieszać. Następnie dodać warzywa i mięso, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1,5  godziny, aż mięso będzie miękkie.

Na około 30 min przed końcem pieczenia przygotować kluski.
Mąkę z  proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, zmiksować z natką pietruszki. Ser wymieszać z chrzanem oraz mlekiem i zagnieść z "pietruszkową" mąką. Powinno powstać miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę więcej chrzanu. Ciasto podzielić na 5 równych części. Oprószyć dłonie mąką i uformować kulki.

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Wyjąć brytfannę, mięso z warzywami doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Kluski ułożyć delikatnie na wierzchu, tak aby nie zanurzyć ich w sosie - powinny się raczej ugotować na parze a nie, niż udusić w sosie. Przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.



Składniki:

·        250g chudej wołowiny,
·        300ml ciemnego piwa,
·        3 marchewki - średnie, pokrojone w grubsze plasterki,
·        3 czarne rzepy pokrojone w większe kawałki - ok 100g,
·        1 duża cebula pokrojona w plasterki,
·        ok 8 pieczarek - dosyć małych, pokrojonych w ćwiartki,
·        1 łyżeczka dżemu z czerwonej porzeczki,
·        1/2 łyżeczki musztardy,
·        liść laurowy,
·        łyżeczka mąki,
·        2 łyżki oliwy z oliwek,
·        sól, pieprz;

kluski chrzanowe:

·        90g mąki,
·        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·        natka pietruszki - ok 4 gałązek,
·        2,5 łyżki białego sera,
·        do 1,5 łyżeczki chrzanu,
·        łyżka mleka,
·        sól, pieprz.


Omlet Cesarski - Kaiserschmarren


Żółtka, cukier, sól, mleko i mąkę zmieszać, dodać rodzynki i delikatnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek. Ciasto powinno być dość luźne, zgęstnieje podczas smażenia.
Na teflonowej patelni rozpuścić masło, wylać połowę ciasta i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyć omlet na drugą stronę i dosmażać na jasno złoto. Plastikową cienką łopatką podzielić omlet na cząstki jeszcze na patelni.

Kaiserschmarren obficie posypać cukrem pudrem i podawać z rodzajem gęstego kompotu śliwkowego, który otrzymamy rozgotowując śliwki węgierki i na koniec dodając odrobinę cukru waniliowego do smaku.

Składniki:

·        25 dag mąki pszennej
·        od 3/8 do 1/2 litra mleka
·        6 dag cukru
·        4 żółtka
·        4 białka
·        sól
·        rodzynki
·        masło do smażenia

Odmieniony tort Sachera



 3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Margarynę lub masło ucieramy dokładnie robotem lub mikserem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do utartej margaryny wraz z ostudzoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy do masy mąkę i mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubite białka dodajemy do pozostałych składników i mieszamy delikatnie. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto kroimy na dwa krążki. Jedną warstwę tortu smarujemy dżemem porzeczkowym i przykrywamy drugim krążkiem. Śmietanę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną pozostałą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Polewamy całe ciasto przygotowaną czekoladą i podajemy do jedzenia aż polewa całkowicie zastygnie. Jeśli wolimy słodsze ciasta zamiast polewy z gorzkiej czekolady możemy przygotować w takich samych proporcjach polewę z czekolady mlecznej.


Składniki:

·        8 jajek
·        1 i 1/5 kostki dobrej margaryny lub masła
·        4 tabliczki (po 10 dag) czekolady gorzkiej
·        1/2 szklanki cukru
·        1 szklanka mąki pszennej
·        1 cukier waniliowy
·        dżem z czarnej porzeczki
·        70-80 ml śmietany 30 %
·        tłuszcz do wysmarowania formy
·        bułka tarta
·        szczypta soli

Ciasteczka- podobno przebój wiedeńskich cukierni



1. Mąkę dobrze posiekać z masłem. Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę oraz  resztę składników i wyrobić ciasto.
2. Z ciasta lepić kulki, lekko je spłaszczać. W środek każdego ciasteczka wetknąć po jednej wisience.
3. Układać na blaszce wysłanej pergaminem. Piec 10 minut w 220 stopniach.

Czasem też piekę te ciasteczka z aromatem migdałowym i po środku zamiast wisienki, kładę po jednym migdale obranym ze skórki.

Składniki:

·        250 g mąki
·        150 g cukru
·        200 g mielonych migdałów
·        180 g masła
·        1 jajko
·        1 zapach waniliowy
·        1 g sproszkowanych drożdży
·        skórka otarta z 2 cytryn
·        100 g gorzkiej czekolady
·        ok. 100 g kandyzowanych wisienek

Podałam parę przepisów, które sama wypróbowałam. Zachęcam do gotowania i życzę smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz