Austriacka Golonka Schweizerhaus

Oczyszczona golonkę gotujemy z dodatkiem
soli, kostki rosołowej i 1\2 łyżeczki vegety przez 2 godziny na małym ogniu
(1kg golonki = 1 godzina gotowania).
Ugotowana golonkę, wyciągamy z wywaru i
jeszcze ciepła nacinamy. Nacinamy wyłącznie skore na całym obwodzie golonki, z
góry na dol robiąc na niej tzw. paseczki w odległości około 1,5 cm. Nie
nacinamy do końca aby skora się nie rozpadła.
Rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego
vegetę, mielony kminek i odrobinę oleju, aby było nam łatwiej połączyć nasza
papkę przyprawowa. Gotowa mieszanka nacieramy dokładnie nasza golonkę.
Zostawiamy ja na około pół godziny.
Reszta oleju nasmarować golonkę,
smarować ew. podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150
-180 stopni przez około godzinę. Gdy golonka zacznie się rumienić zwiększamy
temperaturę piekarnika do maximum i pieczemy golonkę do momentu, aż skora na
niej się spiecze i zrobi się chrupiąca (ma mieć zloty kolor).
Składniki:
·
1
tylnia golonka 2 kg (ze skora)
·
1
kostka rosołowa
·
1\2
łyżeczki soli
·
2
łyżeczki vegety
·
5
ząbków czosnku
·
1\4
szklanki oleju
·
1\2
łyżeczki mielonego kminku
Tradycyjna kuchnia
austriacka, głównie ze względu na wielonarodowościowy charakter tego
kraju, jest bardzo różnorodna. Można w niej znaleźć wpływy węgierskie, włoskie,
niemieckie, czeskie i francuskie.
Kuchnia austriacka znana jest z dużego
wyboru tradycyjnych dań, potraw mącznych i napoji. Do najbardziej znanych
potraw należy zupa ogonowa, kotlet po wiedeńsku, pierogi z Karyntii i wszystkie
rodzaje knedli. Winiarnie i browary cieszą się długą tradycją, tak jak i też
wyrób serów czy uprawa szparagów.
Austriacka
sałatka z ziemniaków

Ziemniaki gotujemy.
Po wystudzeniu kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą,
ugniatamy i odkładamy do zmięknięcia.
Mieszamy cebulę z ziemniakami.
Łączymy
razem:
około pół literatki wody z łyżką octu i
łyżeczką cukru polewamy tym ziemniaki i
cebulę.
Nie wylewać od razu wszystkiego tylko
dodawać po kilka łyżeczek i mieszać sałatkę i dolewać do swojego smaku.
Tak naprawdę ilość octu i cukru zależy
od własnego smaku. A ilość zalewy musi się zwiększać wraz z ilością ziemniaków.
Na koniec, najlepiej tuż przed podaniem
dodać jeszcze oliwę lub olej a najsmaczniejsze są z tłuszczem z pieczonego
mięsa.
Np. z udek lub skrzydełek
No i oczywiście po pierzyć i posoli do
smaku :)
Sałatka najlepsza jest świeża i własnie
z jakimś pieczonym mięskiem
Składniki:
·
ziemniak
·
cebula
·
sól
·
pieprz
·
olej
lub oliwa lub tłuszcz z pieczonego mięsa
zalewa:
·
woda
·
ocet
·
cukier
Klasyczna
sztuka mięsa/sztukamięs

Wołowinę dokładnie myjemy. Wkładamy do
gotującej wody. Dokładnie szumujemy. Dodajemy sól, ziele angielskie, pieprz. Po
ok 1 godz. gotowania dodajemy marchew, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Nie
mogą się rozgotować. Posłużą jako dodatki do dania. Gotujemy jeszcze
godzinę(razem 2 godziny, a nawet więcej-to zależy od mięsa). Mięso ma być
mięciutkie i rozklejone.
Ugotowane mięso wyjmujemy, polewamy wywarem
i dajemy mu chwilkę na odpoczynek))Wyławiamy wszystkie jarzyny.
W tym czasie w wywarze gotujemy
ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek, brukselkę.
Sztukę mięsa serwujemy pokrojoną w
plastry np. z sosem chrzanowym, ale najlepsza i klasyczna jest polana wyłącznie
wywarem. Podajemy ją otoczoną bukietem gotowanych warzyw. Dobra jest również z
chlebem i odrobiną chrzanu.
Bulion można wykorzystać jako wspaniałą
bazę do zup, choć nie będzie taki super esencjonalny, bo aby mięso było
bardziej soczyste, wkładaliśmy je do gorącej wody.
To fenomenalne, niskokaloryczne danko z
wieeeelką historią))).Uwielbiał je podobno Cesarz Franciszek Józef i podawano
je w Schonbrunnie nawet na eleganckich
przyjęciach. Franz Joseph bardzo dbał o linię)) Sissi też)). W dzisiejszych
czasach uwielbiane jest przez panów, bo podobnie do golonki, ma podobną
specyficzną kleistość. To również jedno
z moich ulubionych dań- zwłaszcza w
towarzystwie młodych warzyw- szczerze je polecam.
Składniki:
·
1
kg. wołowiny- najlepsza z tzw. pierwszej krzyżowej
· 2 korzenie marchwi- fajne są młode z pozostawioną resztką naci-taką czuprynką)). Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.
· 2 korzenie pietruszki-z taką że czuprynką z natki. Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.
· pół korzenia selera
· 1 opalona cebula
· 2 kawałki pora
· 1 liść laurowy
· kilka ziaren ziela angielskiego
· malutka szczypta ziarnistego pieprzu
· sól
· 2 korzenie marchwi- fajne są młode z pozostawioną resztką naci-taką czuprynką)). Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.
· 2 korzenie pietruszki-z taką że czuprynką z natki. Jeśli są młodziutkie dajemy ich kilka sztuk.
· pół korzenia selera
· 1 opalona cebula
· 2 kawałki pora
· 1 liść laurowy
· kilka ziaren ziela angielskiego
· malutka szczypta ziarnistego pieprzu
· sól
DODATKI:
·
kilka
obranych (w kształcie kuleczek) ziemniaków
·
kilka
brukselek
·
garść
fasolki szparagowej
·
garść
zielonego groszku
Knedelki
z twarożku

Wszystkie składniki na knedelki
dokładnie wymieszać i wstawić masę na co najmniej godzinę do lodówki.
Zagotować wodę w nieco większym garnku,
uformować knedelki dwoma łyżkami stołowymi, wrzucić je do wrzątku i gotować na
małym ogniu 10 minut. Można powiedzieć, jak pływają wszystkie na górze to są
gotowe!
W dużej patelni rozpuścić masło, dodać
bułki tartej, mieszając ją dać jej mozliwość się lekko zarumienić. Odcedzone
knedelki przekładamy prosto do patelni obtaczając je bułką tartą. Knedelki
podajemy z konfiturą lub posypane cukrem.
Składniki:
Knedelki:
·
500
g twarożku
·
7
łyżek grysu (kaszy manny)
·
1
łyżka mąki pszennej
·
1
jajko
·
szczypta
soli i gałki muskatowej
Do
obtoczenia knedelków:
·
2
łyżki masła
·
1-1,5
szklanki bułki tartej
Wołowina
w sosie piwnym z chrzanowymi kluskami
W brytfannie na dużym ogniu i na dobrze
rozgrzanej oliwie, mocno zrumienić kawałki wołowiny. Przełożyć na ciepły
talerz.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160
stopni.
Wrzucić do brytfanny cebulę, zmniejszyć
ogień i podsmażyć do zrumienienia. Posypać cebulę, mąką i dokładnie wymieszać,
smażyć ok. minuty. Następnie wlać piwo, doprowadzić do wrzenia i szybko
zeskrobać wszystko co przywarło do dna naczynia.
Dodać dżem, musztardę, listek laurowy i
wymieszać. Następnie dodać warzywa i mięso, przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie
miękkie.
Na około 30 min przed końcem pieczenia
przygotować kluski.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, zmiksować z natką pietruszki.
Ser wymieszać z chrzanem oraz mlekiem i zagnieść z "pietruszkową"
mąką. Powinno powstać miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę
więcej chrzanu. Ciasto podzielić na 5 równych części. Oprószyć dłonie mąką i
uformować kulki.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180
stopni.
Wyjąć brytfannę, mięso z warzywami
doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Kluski ułożyć delikatnie na
wierzchu, tak aby nie zanurzyć ich w sosie - powinny się raczej ugotować na
parze a nie, niż udusić w sosie. Przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na
ok. 20 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Składniki:
·
250g
chudej wołowiny,
·
300ml
ciemnego piwa,
·
3
marchewki - średnie, pokrojone w grubsze plasterki,
·
3
czarne rzepy pokrojone w większe kawałki - ok 100g,
·
1
duża cebula pokrojona w plasterki,
·
ok
8 pieczarek - dosyć małych, pokrojonych w ćwiartki,
·
1
łyżeczka dżemu z czerwonej porzeczki,
·
1/2
łyżeczki musztardy,
·
liść
laurowy,
·
łyżeczka
mąki,
·
2
łyżki oliwy z oliwek,
·
sól,
pieprz;
kluski
chrzanowe:
·
90g
mąki,
·
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia,
·
natka
pietruszki - ok 4 gałązek,
·
2,5
łyżki białego sera,
·
do
1,5 łyżeczki chrzanu,
·
łyżka
mleka,
·
sól,
pieprz.
Omlet
Cesarski - Kaiserschmarren

Żółtka, cukier, sól, mleko i mąkę
zmieszać, dodać rodzynki i delikatnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z
białek. Ciasto powinno być dość luźne, zgęstnieje podczas smażenia.
Na teflonowej patelni rozpuścić masło,
wylać połowę ciasta i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyć omlet na drugą
stronę i dosmażać na jasno złoto. Plastikową cienką łopatką podzielić omlet na
cząstki jeszcze na patelni.
Kaiserschmarren obficie posypać cukrem
pudrem i podawać z rodzajem gęstego kompotu śliwkowego, który otrzymamy
rozgotowując śliwki węgierki i na koniec dodając odrobinę cukru waniliowego do
smaku.
Składniki:
·
25
dag mąki pszennej
·
od
3/8 do 1/2 litra mleka
·
6
dag cukru
·
4
żółtka
·
4
białka
·
sól
·
rodzynki
·
masło
do smażenia
Odmieniony
tort Sachera
3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy. Margarynę lub masło ucieramy dokładnie robotem lub mikserem.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do utartej margaryny wraz z ostudzoną
czekoladą i dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy do masy mąkę i mieszamy
plastikową lub drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod
koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubite białka dodajemy do
pozostałych składników i mieszamy delikatnie. Ciasto wlewamy do tortownicy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w
temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto kroimy na dwa krążki.
Jedną warstwę tortu smarujemy dżemem porzeczkowym i przykrywamy drugim
krążkiem. Śmietanę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną pozostałą
czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Polewamy całe ciasto
przygotowaną czekoladą i podajemy do jedzenia aż polewa całkowicie zastygnie.
Jeśli wolimy słodsze ciasta zamiast polewy z gorzkiej czekolady możemy
przygotować w takich samych proporcjach polewę z czekolady mlecznej.
Składniki:
·
8
jajek
·
1
i 1/5 kostki dobrej margaryny lub masła
·
4
tabliczki (po 10 dag) czekolady gorzkiej
·
1/2
szklanki cukru
·
1
szklanka mąki pszennej
·
1
cukier waniliowy
·
dżem
z czarnej porzeczki
·
70-80
ml śmietany 30 %
·
tłuszcz
do wysmarowania formy
·
bułka
tarta
·
szczypta
soli
Ciasteczka-
podobno przebój wiedeńskich cukierni
1. Mąkę dobrze posiekać z masłem.
Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę
oraz resztę składników i wyrobić ciasto.
2. Z ciasta lepić kulki, lekko je
spłaszczać. W środek każdego ciasteczka wetknąć po jednej wisience.
3. Układać na blaszce wysłanej
pergaminem. Piec 10 minut w 220 stopniach.
Czasem też piekę te ciasteczka z
aromatem migdałowym i po środku zamiast wisienki, kładę po jednym migdale
obranym ze skórki.
Składniki:
·
250
g mąki
·
150
g cukru
·
200
g mielonych migdałów
·
180
g masła
·
1
jajko
·
1
zapach waniliowy
·
1
g sproszkowanych drożdży
·
skórka
otarta z 2 cytryn
·
100
g gorzkiej czekolady
·
ok.
100 g kandyzowanych wisienek
Podałam
parę przepisów, które sama wypróbowałam. Zachęcam do gotowania i życzę
smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz